Grozno! Jastučnice mogu biti prljavije od WC školjke tijekom ljeta

novilist - prije 3 dana - link

Jastučnica je cijelu noć u bliskom kontaktu s kožom vašeg lica, a na njoj se nakupljaju mrtve stanice, sebum, prljavština (koja dolazi s kože, ali i kose), znoj i ostaci sline ili sluzi.

Uzmimo u obzir da u jednoj ljetnoj noći možemo izgubiti između 500 i 700 mililitara znoja, od čega najmanje 200 mililitara završi u plahtama ili pidžamama.

Ljudsko tijelo dnevno izbacuje oko 500 milijuna stanica kože, od kojih se mnoge osipaju tijekom noći.

Pranje jastučnica i plahti jednom tjedno ključno je za izbjegavanje nakupljanja klica i bakterija: nakon tjedan dana bez pranja, jastučnica može ugostiti prosječno 3 milijuna jedinica za stvaranje kolonija (CFU) bakterija po kvadratnom inču.

Nedostatak higijene može dovesti do daljnjih problema, kao što je proliferacija gljivica ili grinja, koje se hrane mrtvim stanicama kože i mogu uzrokovati alergije i astmu kod predisponiranih osoba.

Kako riješiti problem

Prvi savjet koji vam dajemo za poboljšanje higijene vašeg kreveta je da često mijenjate posteljinu – barem jednom tjedno.

Ako se jako znojite, ili spavate sa životinjom, bilo bi poželjno mijenjati jastučnicu barem svaka tri/četiri dana.

Zatim, kad ujutro ustanete, izbjegavajte odmah pospremati krevet: ova operacija može zadržati vlagu ispod pokrivača, potičući razmnožavanje bakterija.

Bolje ostavite krevet nepospremljen pola sata i otvorite prozore da prozračite sobu.

Obratite pozornost i na tkanine: izbjegavajte poliesterski lan i preferirajte prirodne materijale poput pamuka ili lana, obojene prirodnim bojama ili uopće neobojane.

Objava Grozno! Jastučnice mogu biti prljavije od WC školjke tijekom ljeta pojavila se prvi puta na Novi list.

pročitaj cijeli članak

Life (421)Zdravlje (271)