Boris Rašeta o filmu Atentat na Trockog: Uvršten među pedeset najgorih filmova svih vremena, ali to je, izgleda, samo bila politička netrpeljivost

monitor - prije 6 sati - link

Valjda motiviran smrću Alaina Delona, HRT je na program uvrstio film Josepha Loseyja koji je zanimljiv iz dva razloga. Prvi je da vidimo Delona (koji glumi ubojicu Trockoga, Ramona Mercadera) u dramskoj ulozi: on se preznojava, muči, bjesni, proživljava oluju emocija dok na kraju krampom ne ubije Staljinova protivnika. Delon je obično postojao u kadru, nije glumio. Drugi je scena koride u kojoj toreadori ubijaju bika: proboden mačetama, izranjavan, bik tetura, potom krvav pada, a onda ga na kraju vuku kroz blato u pozadinu arene i režu za meso. Danas takvu scenu zbog zaštite životinja ne bi bilo moguće snimiti. Trockoga je Losey snimao uglavnom pijan, pa je Richard Burton sam nadopisivao neke monologe, podsjećajući režisera na gafove u kontinuitetu radnje. Boris Rašeta retrospektivno donosi pregled što smo sve dobroga propustili na TV-u, za Novosti.

Boris Rašeta o filmu Atentat na Trockog: Uvršten među pedeset najgorih filmova svih vremena, ali to je, izgleda, samo bila politička netrpeljivostMonitor.hr.

pročitaj cijeli članak

**Vijest (1210)alain delon (18)Film (206)