Uspješna Europska noć istraživača u Dubrovniku: Nauka pod zvijezdama privukla brojne posjetitelje

dulist - prije 5 sati - link

Europska noć istraživača 2024. uspješno je održana u Dubrovniku, privukavši više od 500 posjetitelja, koji su ispred Studentskog doma mali priliku eksperimentirati, upoznati se s radom znanstvenika sa svih sastavnica Sveučilišta te naučiti više o praktičnim primjenama i utjecaju znanosti na naš svakodnevni život. Grad je na jednu noć postao živo središte znanstvenih eksperimenata, radionica i prezentacija, usmjerenih na približavanje znanosti svim generacijama, a posebno djeci i mladima.

Posjetitelji su imali priliku istraživati svemir kroz promatranje zviježđa, učiti o morskim organizmima i problemu otpada u moru, kao i sudjelovati u radionicama posvećenima klimatskim promjenama i njihovom utjecaju na biljni svijet. Jedna od zanimljivijih aktivnosti bila je i radionica o prepoznavanju kvalitete maslinovog ulja, kao i izrada vlastitog jelovnika zdrave prehrane.

Ljubitelji tehnologije istraživali su svijet holograma i vizualizacija, dok su znatiželjnici mogli sudjelovati u kvizu s povijesnim temama. Poseban naglasak stavljen je i na praktične savjete o štednji energije te osnovama poduzetništva i financijske pismenosti.

Ovaj jedinstveni događaj nije se održao samo u Dubrovniku, već i u drugim gradovima poput Rijeke, Pule, Zadra i Splita, koji su također privukli brojne znatiželjnike. Ukupno više od 20.000 posjetitelja sudjelovalo je u preko 140 različitih aktivnosti diljem Hrvatske.

noc istrazivaca 17
noc istrazivaca 16
noc istrazivaca 15
noc istrazivaca 14
noc istrazivaca 13
noc istrazivaca 12
noc istrazivaca 11
noc istrazivaca 10
noc istrazivaca 9
noc istrazivaca 8
noc istrazivaca 7
noc istrazivaca 6
noc istrazivaca 5
noc istrazivaca 4
noc istrazivaca 3
noc istrazivaca 2
noc istrazivaca 1
noc istrazivaca

pročitaj cijeli članak

Aktualno (716)