Srbija se ‘suočava’ s prošlošću: Gradonačelnik Beograda ‘deložira’ Tita, a useljava Dražu Mihailovića

narod - prije 6 sati - link

MihailovićaMihailovića

Gradonačelnik Beograda Aleksandar Šapić odlučio je provesti lustraciju u Srbiji i raskrstiti s komunizmom. Međutim, ne i sa četništvom. U ponedjeljak je građanima Beograda i čitavoj Srbiji obznanio kako planira izmjestiti grob Josipa Broza Tita iz Beograda, odnosno Muzeja Jugoslavije. U pratnji Tita trebala bi ići i četvorica „narodna heroja“ s Kalemegdana. U Beograd pak planira (opet) ‘useliti’ – Dražu Mihailovića.

> Draža Mihailović vratio se kući: U Beogradu otvoren muzej četničkom vođi, orile se četničke pjesme

Bivši srbijanski vaterpolski reprezentativac Šapić danas je član vladajuće Srpske napredne stranke. Stoga, nije neobično što je i simpatizer četničkog pokreta. Na konferenciji za medije na kojoj je tema bila rebalans gradskog proračuna koji je u minusu 60 milijuna eura, Šapić je progovorio o ovoj važnoj temi za Srbe – suočavanju s prošlošću. Ali, samo s onom komunističkom.

‘Oko Mihailovića narod se može ujediniti i pomiriti’

U parku na Terazijskoj terasi u središtu grada najavio je podizanje spomenika četničkom zapovjedniku iz Drugog svjetskog rata Mihailoviću. Komunizam je bio poguban za srpski narod, rekao je Šapić, a oko Mihailovića narod se može ujediniti i pomiriti. U dogovoru s nadležnim ministarstvom kulture koje skrbi za Muzej Jugoslavije, Kuću cvijeća i Kalemegdan, ekshumacija će se obaviti dostojno, a ne barbarski, obećao je Šapić. Sve će i biti plaćeno i iz gradske blagajne, dodao je gradonačelnik.

> Mala Rusija u Srbiji: Rusi bježe od Putina u zemlju koja ga voli

Na Kalemegdanu su pokopani Ivo Lola Ribar, Đuro Đaković, Moša Pijade i Ivan Milutinović. Ova trojica Šapiću i Srpskoj naprednoj stranci ništa ne predstavljaju, osim što su bili dijelom pogubne ideologije za narod. Mihailović očito to nije bio. Odnosno, kako je rekao sam Šapić: „Mihailović je bio jedan od najodlikovanijih srpskih časnika i borac u svim ratovima koji je posthumno dobio najviša američka i francuska odličja“. Gdje bi trebao ići Tito? Šapić predlaže – Kumrovec.

Objava Srbija se ‘suočava’ s prošlošću: Gradonačelnik Beograda ‘deložira’ Tita, a useljava Dražu Mihailovića pojavila se prvi puta na narod.hr.

pročitaj cijeli članak

aleksandar šapić (4)Beograd (69)Izdvojen članak (1037)josip broz tito (15)jugoslavija (59)Svijet (2099)