Muljaža nakon potresa! Bivši petrinjski gradonačelnik i njegov sin idu u zatvor: ‘Nisam kriv, ali priznao sam’

riportal - prije 5 sati - link

Darinko Dumbović osuđen je na djelomičnu uvjetnu kaznu od godinu i sedam mjeseci zatvora te će sedam mjeseci provesti iza rešetaka, prenosi Net.hr.

Bivši petrinjski gradonačelnik Darinko Dumbović i njegov sin Darko nagodili su se s USKOK-om u srijedu i priznali da su s poduzetnicima dogovorili da će izvođenje poslove koje tvrtke dobiju s Gradom prepuštati Darkovoj tvrtki.

Darinko Dumbović osuđen je na djelomičnu uvjetnu kaznu od godinu i sedam mjeseci zatvora te će sedam mjeseci provesti iza rešetaka dok mu se ostatak kazne mijenja uvjetnom uz rok kušnje na četiri godine, piše Večernji list. Osim toga, u roku od šest mjeseci mora platiti i novčanu kaznu od 20.000 eura kao i tisuću eura sudskih troškova.

Njegov sin Darko osuđen je na djelomičnu uvjetnu kaznu od godinu i četiri mjeseca zatvora. Od toga iza rešetaka mora provesti šest mjeseci, dok mu se ostatak kazne mijenja uvjetnom uz rok kušnje od četiri godine.I on u roku od pola godine mora platiti 30.000 eura kazne i nadoknaditi tisuću eura sudskih troškova.

‘Nisam kriv, ali priznao sam da se agonija završi’

“Ne želim živjeti s tim sudskim procesima koji bi trajalo godinama. Tu je 54 svjedoka i još 20 svjedoka pa sam radi obitelji išao u nagodbu, branio sam se. Svima je jasno da su svi radovi izvršeni, šteta nije napravljena nikome ni 100 eura, sin se nije javio ni na jedna natječaj. Ono što nisam znao da ne smije biti podizvoditelj prošao je 30 posto radova prijeđena ta granica”, poručio je bivši petrinjski gradonačelnik za RTL nakon nagodbe.

“Kad sam stavio svoje godine 69 i dugotrajan procese, prihvatio sam sedam mjeseci zatvora i kad se oduzme onih 2 mjeseca koje sam odležao, čeka me četiri i pol mjeseca zatvora. Za to sam spreman, iako nisam kriv, ne sjećam se tako, ali priznao sam krivnju da tu agoniju završim”, tvrdi Dumbović.

USKOK je u siječnju ove godine podigao optužnicu protiv oca i sina Dumbovića i trojice petrinjskih poduzetnika koji su već ranije priznali krivnju i nagodili se s USKOK-om.

Fingiranje postupaka javne nabave

Starijeg Dumovića u optužnici se teretilo da je od listopada 2019. do svibnja 2021. kao gradonačelnik Petrinje dogovarao poslove s tvrtkom povezanom s njegovim sinom. Riječ je o građevinskoj tvrtki Titan Commerce kojoj je osnivač supruga Darka Dumovića, dok je on bio glavni prokurist i stvarni voditelj poslovanja.

Prema optužnici, fingirali su se postupci javne nabave, na koje su javljale tvrtke trojica poduzetnika – Dejana Dobrečevića, Zlatka Zagorca i Gorana Norkovića, pri čemu je bila lažirana dokumentacija. Grad Petrinja, koji je bio naručitelj poslova poput rekonstrukcije dječjeg i sportskog igrališta u Mošćenici te izgradnje dječjeg i sportskog igrališta Vatrogasno, radovima na građenju platoa, dobio bi lažne ponude, no USKOK vjeruje da je stvarni izvođač radova zapravo bila tvrtka Titan Commerce jer bi joj ostali prepustili poslove koji su dobili.

Tvrtki Dumbovićeva sina Darka protuzakonito su dodijeljeni poslovi vrijedno 1,4 milijuna eura, tvrdi USKOK.

Norković, Zagorac i Dobrečević su se već nagodili i sva su trojica dobila rad za opće dobro. Zagorac još mora platiti i sporednu novčanu kaznu od 50.000 eura, a Norković 7.000 eura, prenosi Net.hr.

The post Muljaža nakon potresa! Bivši petrinjski gradonačelnik i njegov sin idu u zatvor: ‘Nisam kriv, ali priznao sam’ appeared first on Riportal.

pročitaj cijeli članak

Ostalo (132)