“Teško nama s Vama ako Vam je on uzor”. Zastupnica SDP-a usporedila Plenkovića s Vučićem

novilist - prije 5 sati - link

Premijer Andrej Plenković poručio je u srijedu tijekom saborskog aktualnog prijepodneva da će svako dijete s poteškoćama u razvoju kojem je potreban pomoćnik u nastavi potreban dobiti svog pomoćnika, a za intoniranje himne na početku nastave  kazao da bi to bilo primjereno na početku svakog polugodišta.

Ministar obrazovanja je pojasnio da će svako dijete kojem je pomoćnik u nastavi potreban dobiti svog pomoćnika sukladno zakonu i temeljem rješenja o priznavanju prava na potporu pomoćnika, ministarstvo  je sve zahtjeve koje su dobili riješilo pozitivno, odgovorio je Plenković na pitanje Sabine Glasovac (SDP).

„Znate li kako se u lijepoj našoj domovini osjećaju djeca s poteškoćama u razvoju kojoj ste hladnokrvno oduzeli pomoćnike u nastavi”, upitala je Glasovac. Podsjetila je također na zahtjev DP-a da nastava u školama počinje intoniranjem himne.

Nije nužno da svakoga dana slušamo himnu u školama ali početkom svakog polugodišta bilo bi primjereno, kazao je Plenković  te se obrušio na predsjednika Republike koji „ne poštuje Dan državnosti vlastite zemlje”. „Nema goreg primjera rušenja poštovanja prema vlastitoj državi i institucijama”, ustvrdio je.

Plenković je također apelirao na Glasovac da bude „nježnija” prema novim saborskim klupama podsjetivši kako je u prošlom sazivu lupala po njima dok je podnašao izvješće o radu Vlade.

Bježančević (SDP) zamjerila premijeru odnos prema medijima

Sanja Bježančević (SDP) dotaknula se premijerovog odnosa prema medijima, navodeći da ih je nazivao korumpiranima, pretjeranima, osovinom zla, klikom koja ga ruši. „Mislite li da isto čine i predsjednici Vlada država članica EU”, upitala je zastupnica, a Plenković odgovorio protupitanjem.

„Ima li nešto što sam rekao da nije istina? Ako ima, osporite mi neku tvrdnju. Je li sve hladno, objektivno, nepristrano, bez upliva i utjecaja?, upitao je premijer nabrajajući pozitivne gospodarske pokazatelje i realizirane projekte tijekom svog mandata.

„Ta vaša navodna jedinstvenost podsjeća na onu Vučićevu kad docira novinarima što smije, a što ne smiju pisati. Teško nama s Vama ako Vam je on uzor”, uzvratila je Bježančević.

Nikola Grmoja (Most) podsjetio je Plenkovića  na slogan „Vjerodostojno” s koji je 2016. ušao u politiku, upitavši ga je li vjerodostojno govoriti u kampanji da neće biti poreza na nekretnine a onda nakon izbora ga najavljivati, je li vjerodostojno hvaliti se šengenom a sada Njemačka uvodi kontrole,  je li vjerodostojno hvaliti se eurom koji je dodatno utjecao na inflaciju.

„Točno, vjerodostojno od 2016. praktički sve što smo obećali smo realizirali”, odgovorio mu je Plenković.

Ministar Šime Erlić hvalio rast ulaganja  u istraživanje i razvoj

Ministar regionalnog razvoja i fondova EU Šime Erlić pohvalio se rastom ulaganja u istraživanje i razvoj u proteklih osam godina. Udio ulaganja u istraživanje i razvoja u BDP-u porastao je s 0,85 na 1,43 posto BDP-a, a cilj nam je 3 posto. Osim toga, od 2016. je 11 tisuća ljudi više zaposleno u istraživanju i razvoju.

„Nastavljamo tim putem, s 2,7 milijarde eura u novoj financijsko perspektivi”, rekao je.

Govoreći od odnosu Hrvatske sa Srbijom, ministar vanjskih poslova Gordan Grlić Radman kazao je da incidenti na granici te zadržavanja i maltretiranje državljana nisu mjera odnosa ali su pokazatelj određenog stanja koje se u dijalogu mora prevladati.

„Sloboda kretanja je jedna od temeljnih sloboda, o tome sam razgovarao s ministrom vanjskih poslova Srbije i molio da zbog dobrosusjedskih odnosa ne zadržavaju nepotrebno i ne maltretiraju građani pri ulasku u Srbiju”, rekao je Grlić Radman.

Objava “Teško nama s Vama ako Vam je on uzor”. Zastupnica SDP-a usporedila Plenkovića s Vučićem pojavila se prvi puta na Novi list.

pročitaj cijeli članak

Andrej Plenković (515)Hrvatska (4237)Sabor RH (18)sdp (167)