Milanović: “Čim prije dovršiti brodove za obalnu stražu”

novilist - prije 4 sata - link

Predsjednik Republike i vrhovni zapovjednik Oružanih snaga Zoran Milanović sudjelova​o je u srijedu na obilježavanju Dana Hrvatske ratne mornarice i 33. obljetnice njezina utemeljenja u Splitu​gdje je istaknuo važnost obrane.

Milanović je u Kaštelanskom zaljevu položi​o u more lovorov vijenac u spomen na sve poginule hrvatske mornare​ i u vojarni Admiral flote Sveto Letica-Barba uručio odlikovanja, promaknuća i​ pohvale pripadnicima Hrvatske ratne mornarice​.

Predsjednik  je rekao da svaka država ima nebo, ali nema more, a posebno nema veliko i dugačko more i obalnu crtu. Na Jadranu ima nekoliko obalnih država, no dvije su velike, a to je Italija, naša povijesna susjeda, saveznica, neprijatelj i danas prijatelj, te Hrvatska koja ima preko tisuću kilometara obale, dodao je.

“​To je nešto što treba čuvati i njegovati, u stvarnom, materijalnom, ali i u duhovnom smislu.

O hrvatskoj mornarici treba brinuti jer nam ona sigurno nije ništa manje važna od hrvatskog zrakoplovstva. Ne može biti. Ima devet godina da su naručeni i potpisani ugovori za izgradnju pet brodova obalne straže.

To se još uvijek čeka i sada više nije bitno tko, kako i zašto je napravio ili nije”, kazao je Milanović.

Bitno je da se to završi, dodao je, da hrvatska mornarica i obalna straža dobiju pet brodova koji su naš identitet i koji su i ratni brodovi, a ne samo identitet. Za identitet nam jednog dana treba korveta s kojom možemo izaći na otvoreno more, nastavio je predsjednik, čisto da se vidi hrvatski barjak.

“Hrvatska država si to, duboko vjerujem, može priuštiti. Više od toga ne može ili ne može puno, ali to može.

Moramo biti svjesni onoga što jesmo i što imamo. Zato pozdravljam ulaganje u hrvatsku vojsku, pozivam na planski pristup nabavama i obnovama da se unaprijed zna što će se i kada raditi, kada će se obnavljati.

Da se ne kupuje bez pomne i detaljne analize jer to kasnije košta i košta i košta novaca, a novaca nikada dovoljno”, poručio je predsjednik Milanović.

Rekao je da nije presudno je li to dva, tri ili jedan posto BDP-a standard koji se uporno nameće u NATO- u nego što se za taj novac može kupiti.

Naglasio je i da je bitno da u Hrvatskoj razvijamo proizvodnju, te da ako je Hrvatska dorasla proizvodnji ophodnih brodova onda je dorasla i za proizvodnju streljiva i određenih topničkih punjenja.

U protivnom ovisimo o drugima, a povijest nas je naučila, uči i podsjeća dok dišemo da moramo brinuti sami o sebi, rekao je.

Objava Milanović: “Čim prije dovršiti brodove za obalnu stražu” pojavila se prvi puta na Novi list.

pročitaj cijeli članak

Hrvatska (4237)zoran milanović (448)