Kamala Harris dvaput glasala protiv zakona koji bi štitio novorođene bebe

narod - prije 6 sati - link

HarrisHarris

Postoje li bebe koje su rođene žive nakon preživljavanja pokušaja pobačaja? Da.

Je li potpredsjednica Kamala Harris pristala na zakonodavstvo usmjereno na zaštitu njihovog života i zdravlja? Ne.

U 2019. i 2020., dok je Harris služila u Senatu, dvaput je glasala protiv zakona koji bi obvezao liječnike da pruže istu zdravstvenu skrb novorođenoj bebi koja je preživjela pobačaj kao i onoj koja nisu bila ciljana za pobačaj.

Na svojoj web stranici o bebama koje prežive pokušaje pobačaja, Institut Charlotte Lozier pruža poveznicu na studiju objavljenu 2018. u časopisu Obstetrics & Gynecology. Naslov studije je: “Fetalno preživljavanje u prekidu trudnoće u drugom tromjesečju bez feticida.”

>Kamala Harris službeno prihvatila nominaciju za predsjednicu

“Proveli smo retrospektivnu analizu 241 prekida trudnoće bez feticida zbog fetalnih anomalija ili genetskih abnormalnosti između 20 0/7 i 24 0/7 tjedana gestacije u jednom tercijarnom centru u Europi između veljače 2003. i svibnja 2017.,” stoji u studiji.

“Živo rođenje dogodilo se u 122 slučaja,” navodi se u izvješću.

Drugim riječima, više od polovice beba u ovoj studiji rođeno je živo nakon što su njihove majke prošle kasni prekid trudnoće.

Prijedlog zakona Kathy Tran

Godine 2019., zastupnica Kathy Tran iz Demokratske stranke predstavila je zakon u zakonodavnom tijelu države Virginija koji bi, prema opisu Washington Posta, “olabavio ograničenja za pobačaje u kasnoj trudnoći.

Dana 30. siječnja 2019., tadašnji guverner Virginije Ralph Northam, koji je pedijatrijski neurolog, dao je intervju na radiju WTOP u kojem ga je o ovom zakonu pitala novinarka Julie Carey s NBC-jeve podružnice u Washingtonu.

“Jučer je održano vrlo napeto saslušanje odbora kada je zastupnica okruga Fairfax Kathy Tran iznijela svoj prijedlog za ukidanje ograničenja za pobačaje u trećem tromjesečju, kao i drugih ograničenja koja su sada na snazi,” rekla je Carey.

“I jedan republikanski delegat ju je pritisnuo pitanjem bi li njezin zakon dopuštao pobačaj čak i dok je žena u fazi dilatacije, spremna za porod, i ona je odgovorila da bi taj zakon to dopuštao u toj fazi porođaja,” nastavila je novinarka NBC-a.

“Podržavate li njezinu mjeru i možete li objasniti njezin odgovor?” upitala je tada Northama.

“Da, znate, ja nisam bio tamo, Julie, i svakako ne mogu govoriti u ime zastupnice Tran,” odgovorio je Northam, prema video snimci intervjua. “Ali reći ću vam, prvo što bih rekao, to je razlog zašto bi odluke poput ove trebali donositi pružatelji usluga, liječnici i majke i očevi koji su uključeni.

“Kada govorimo o pobačajima u trećem tromjesečju, oni se provode uz pristanak, očito, majke uz pristanak liječnika — više od jednog liječnika, usput rečeno,” rekao je Northam.

“I to se radi u slučajevima kada mogu postojati teške deformacije. Može postojati fetus koji nije održiv.”

Rasprava između liječnika i majke

“Dakle, u ovom konkretnom primjeru,” rekao je Northam, “ako je majka u porođaju, mogu vam točno reći što bi se dogodilo. Dijete bi bilo rođeno. Dijete bi bilo udobno smješteno. Dijete bi bilo reanimirano ako to žele majka i obitelj. I tada bi se vodila rasprava između liječnika i majke.

“Mislim da je ovo stvarno preuveličano,” rekao je Northam. “Ali, opet, želimo da vlada ne bude uključena u ovakve vrste odluka. Želimo da odluku donose majke i njihovi pružatelji usluga. I zato, Julie, zakonodavci — većinom muškarci, usput rečeno — ne bi trebali govoriti ženi što bi trebala ili ne bi trebala raditi sa svojim tijelom.”

>Kamala Harris imenovala Tima Walza za svog potpredsjedničkog kandidata

Naravno, unatoč onome što je Northam rekao, novorođena beba koja preživi pobačaj u kasnoj trudnoći nije tijelo majke. Dojenče ima svoje vlastito, zasebno tijelo — i život.

Zakon o zaštiti beba koje su preživjele pobačaj

Dan nakon što je Northam dao ovaj intervju, republikanski senator Ben Sasse iz Nebraske u Senatu je predstavio Zakon o zaštiti djece koja su preživjela pobačaj i  koja su rođena živa. On bi zabranio postupanje prema rođenom djetetu na način na koji je Northam opisao.

“Ovaj zakon utvrđuje zahtjeve za stupanj skrbi koju zdravstveni djelatnik mora pružiti u slučaju da je dijete rođeno živo nakon pobačaja ili pokušaja pobačaja,” stoji u službenom sažetku. “Zdravstveni djelatnik koji je prisutan mora (1) primijeniti isti stupanj skrbi kao što bi razumno pružio drugom djetetu rođenom živom u istoj gestacijskoj dobi, i (2) odmah primiti dijete u bolnicu.”

Zakon je izuzimao majku djeteta od kaznenog progona ako bi se te odredbe prekršile, ali bi drugu osobu koja ih je prekršila podvrgnuo novčanoj kazni i “do pet godina zatvora.”

“Guverner Virginije brani praksu koja je odvratna civiliziranim ljudima diljem svijeta,” rekao je Sasse u Senatu kada je predstavio zakon.

“Budimo jasni o čemu govorimo,” rekao je. “Govorimo o ubojstvu bebe koja je rođena.”

“Govorimo o maloj djevojčici koja je rođena i nalazi se na stolu u bolnici ili medicinskoj ustanovi, a zatim bi se vodila rasprava ili debata o tome možete li ubiti tu malu bebu,” rekao je Sasse.

“Ovo je infanticid o kojem govorimo,” rekao je.

“Svatko u Senatu trebao bi moći nedvosmisleno reći da je ubijanje te male bebe pogrešno,” rekao je Sasse.

“Stojimo li uz te male, ranjive bebe koje su u očajničkoj potrebi za skrbi, utjehom i podrškom, medicinskim tretmanom, hranom, ili stojimo uz komentare guvernera Virginije u posljednja 2 dana?” rekao je.

Kamala Harris dvaput glasala protiv zakona koji bi štitio novorođene bebe

Pedest senatora pridružilo se Sasseu te su podržali zakon.

Dana 25. veljače 2019. podnesen je prijedlog o okončanju rasprave o zakonu i održavanju suštinskog glasanja. Prijedlogu o okončanju rasprave bilo je potrebno 60 glasova. Dobio je samo 53 — uključujući tri demokrata: senatora Joea Manchina iz Zapadne Virginije, senatora Douga Jonesa iz Alabame i senatora Boba Caseya, mlađeg iz Pennsylvanije.

Senatorica Kamala Harris iz Kalifornije bila je jedna od 43 demokrata (plus nezavisni senator Angus King iz Mainea) koji su glasali protiv okončanja rasprave i spriječili zakon da dođe na konačno glasanje, piše Daily caller.

Godinu dana kasnije, 25. veljače 2020., zakon je ponovno došao na okončanje rasprave. Ovaj put dobio je 56 glasova — uključujući svih 53 republikanca i ista tri demokrata.

>Jutarnji list žestoko kritizira kampanju Kamale Harris: Čak bi ih se i Tito posramio

Međutim, Harris je bila među 40 demokrata (plus King) koji su još jednom uspjeli blokirati konačno glasanje.

U nedavnoj debati s bivšim predsjednikom Donaldom Trumpom, moderatorica Linsey Davis pitala je Harris: “Biste li podržali bilo kakva ograničenja na pravo žene na pobačaj?”

Odgovorila je: “Apsolutno podržavam ponovno uspostavljanje zaštite iz Roe v. Wadea. I kako ste ispravno spomenuli, nigdje u Americi žena ne nosi trudnoću do kraja i traži pobačaj. To se ne događa.”

Što je Roe dopuštao? Američka konferencija katoličkih biskupa objavila je jednostavan sažetak onoga što je zapravo učinio — u kombinaciji sa svojim popratnim slučajem, Doe protiv Boltona.

“Roe protiv Wadea je modificiran drugim slučajem koji je odlučen isti dan: Doe protiv Boltona,” stoji u sažetku. “U slučaju Doe protiv Boltona sud je presudio da pravo žene na pobačaj ne može biti ograničeno od strane države ako se pobačaj traži zbog razloga majčinog zdravlja. Taj je sud definirao zdravlje kao ‘sve čimbenike — fizičke, emocionalne, psihološke, obiteljske i dob žene — koji su relevantni za dobrobit pacijentice.’ Ovaj izuzetak zbog zdravlja proširio je pravo na pobačaj iz bilo kojeg razloga kroz sva tri tromjesečja trudnoće.”

>Američki stručnjaci dovode u pitanje pretpostavke o sigurnosti pobačaja

Tijekom debate u utorak, Trump je rekao moderatorici Linsey Davis: “Trebali biste pitati hoće li dopustiti pobačaj u osmom mjesecu, devetom mjesecu, sedmom mjesecu?”

“Jer prema Roe protiv Wadea… mogli biste obavljati pobačaje u sedmom mjesecu, osmom mjesecu, devetom mjesecu,” rekao je.

“To nije istina,” rekla je Harris.

“I vjerojatno nakon rođenja,” dodao je Trump. “Samo pogledajte guvernera, bivšeg guvernera Virginije. Guverner Virginije je rekao da bebu stavimo po strani, a zatim odlučujemo što želimo učiniti s bebom.”

A Harris je dvaput glasala protiv saveznog zakonodavstva koje bi zaštitilo to rođeno dijete.

Godine 2021., prema Centrima za kontrolu i prevenciju bolesti, 40 država plus New York City izvijestili su o broju pobačaja izvršenih unutar njihovih granica prema gestacijskoj dobi bebe koja je pobačena. Kalifornija, Connecticut, Illinois, Maryland, Massachusetts, New Hampshire, New Jersey, država New York, Pennsylvania, Wisconsin i Okrug Columbia nisu prijavili svoje pobačaje prema gestacijskoj dobi.

U New York Cityju i 40 država koje su izvijestile, 4.070 beba pobačeno je u gestacijskoj dobi od 21 tjedan ili više. U toj godini od 365 dana, to je iznosilo prosječno 11 pobačaja u kasnoj trudnoći dnevno.

>Aktivisti za pobačaj i kontracepciju u SAD-u bizarnim akcijama podupiru Harris

Objava Kamala Harris dvaput glasala protiv zakona koji bi štitio novorođene bebe pojavila se prvi puta na narod.hr.

pročitaj cijeli članak

Donald Trump (416)Izdvojen članak (1018)KAMALA HARRIS (159)pobačaj (14)sad (291)Svijet (2081)