Miletić opleo po mladim roditeljima: ‘Djeca postaju digitalno autistična, roditelji im guraju mobitele u ruke’

riportal - prije 12 sati - link

Saborski zastupnik MOST-a, Marin Miletić, istaknuo je ozbiljan problem prekomjernog korištenja digitalnih uređaja među malom djecom, upozorivši na sve prisutniji fenomen “digitalnog autizma”. Na konferenciji za novinare u Zagrebu, Miletić je naglasio da već djeca u dobi od dvije godine koriste mobitele i pokazuju znake nepripremljenosti za polazak u školu, poput neadekvatne motorike i nesposobnosti držanja olovke.

Prema Miletiću, prekomjerna izloženost ekranima značajno utječe na dječji razvoj, uzrokujući teškoće u govoru, emocionalnu nezrelost te probleme s pažnjom. On je problem djelomično pripisao roditeljima koji često koriste mobitele kao način smirivanja djece, umjesto da im posvećuju pažnju i vrijeme.

Rezultati prvog nacionalnog istraživanja o predškolskoj djeci i korištenju digitalnih uređaja, provedenog u suradnji s Poliklinikom za zaštitu djece Grada Zagreba i Hrabri telefonom, pokazali su da čak 79% djece mlađe od dvije godine koristi mobitele, dok ih 60% roditelja redovito daje djeci na igranje.

Miletić je također ukazao na ozbiljne probleme u sustavu predškolskog obrazovanja, ističući da odgojitelji rade u teškim uvjetima, s nedovoljno stručnim zamjenama u vrtićima. Upozorio je na slučajeve gdje u privatnim vrtićima rade osobe koje nisu kvalificirane, poput kozmetičara, što dodatno ugrožava kvalitetu obrazovanja djece.

Jedan od ključnih prijedloga koje je iznio je povećanje plaća odgojitelja, koje u mnogim sredinama ne prelaze 1000 eura. Također, predložio je financiranje plaća odgojitelja iz državnog proračuna, slično kao što je to uređeno za učitelje u osnovnim i srednjim školama.

Miletić je na kraju naglasio potrebu za sustavnom reformom u predškolskom obrazovanju, uvođenjem obaveznih radionica za djecu, kao i sprječavanjem prakse preusmjeravanja viška učitelja iz osnovnih škola u vrtiće.

The post Miletić opleo po mladim roditeljima: ‘Djeca postaju digitalno autistična, roditelji im guraju mobitele u ruke’ appeared first on Riportal.

pročitaj cijeli članak

Hrvatska i svijet (551)izjava (8)mobiteli (55)