“Jedan od glavnih razloga radi kojeg smo se odlučili za Zorana Milanovića jest da je on praktično od početka svog mandata sve suprotno od onoga što predstavlja HDZ, a samim time i kandidata kojeg bi oni podržali”, rekao je predsjednik BUZ-a Milivoj Špika na konferenciji za medije u utorak.

Naveo je kako je Milanović godinama “praktično jedina brana, jedina barijera HDZ-u i politici Andreja Plenkovića koja sve više tendira ka jednom apsolutizmu na hrvatskoj političkoj sceni i koja se pokazala poputno indolentnom, nezainteresiranom za rješenje problema umirovljenika”.

Špika je također istaknuo kako zbog ovlasti predsjednik Republike ne može pomoći oko problema umirovljenika, rastućeg siromaštva i malih mirovina, ali zato su tu presudne stranke koje ga podržavaju i koje pretendiraju da bi u budućnosti preuzele izvršnu vlast.

“Izuzev toga što Milanović iskazuje veliko razumijevanje i daje podršku za prijedloge BUZ-a za rješenje rastućeg siromaštva umirovljenika, on je i kandidat političkih opcija koje imaju slično razmišljanje, a u nekim dijelovima i vrlo slične prijedloge za rješenje glavnog problema koji tišti umirovljenike”, dodao je.

Špika je, kaže, iznenađen Milanovićevim poznavanjem problematike umirovljenika, a obećao je da će u Uredu predsjednika povećati tim savjetnikom za umirovljenike.

“Nije se toga prvi dosjetio HSU ili Primorac, no mi to nismo spominjali”, napomenuo je.

U tom je kontekstu Špika rekao kako se Dragan Primorac diskvalificirao od njihove podrške jer nije uputio “niti riječ kritike” politici HDZ-a i koalicije iako je rekao da njegova 84-godišnja majka ne može bez njegove ili bratove pomoći.

Također, Špika je podsjetio kako BUZ 1. listopada organizira prosvjed umirovljenika upravo radi “otuđenosti” Plenkovićeve Vlade od umirovljenika i građana.