EU namjerava zabraniti pušenje cigareta i vape čak i na otvorenom

riportal - prije 19 sati - link

Ključna značajka prijedloga je proširenja zabrane pušenja na razne vanjske prostore, što se dosad reguliralo od slučaja do slučaja u pojedinim državama EU-a.

Europska komisija preporučit će zabranu pušenja na terasama kafića, autobusnim stanicama i zoološkim vrtovima. U procurjelom dokumentu do kojeg je došao portal Euronews, također se navodi da će planovi obuhvatiti i proizvode bez nikotina.

Planove, koje bi izvršna vlast Europske unije trebala usvojiti u utorak, proširit će smjernice koje su na snazi od 2009. Najnovijom verzijom nacrta nastoji se očistiti javne prostore od svih aerosola, a ne samo od cigaretnog dima. Time održavaju sve veću zabrinutost zbog zdravstvenih rizika koje donose duhanski proizvodi kao što je vape. Ti proizvodi često se reklamiraju kao sigurnija alternativa tradicionalnom pušenju, no korisnike ipak izlažu štetnim kemikalijama kroz rabljene aerosole.

Smjernice nisu pravno obvezujuće, ali daju okvir koji države članice trebaju slijediti u okviru širih napora za suzbijanje raka kojeg uzrokuje pušenje. Komisija tvrdi da je u prvih nekoliko godina provedbe u razdoblju od 2009. do 2012. došlo do pada izloženosti.

Ključna značajka prijedloga je proširenja zabrane pušenja na razne vanjske prostore, što se dosad reguliralo od slučaja do slučaja u pojedinim državama EU-a. Prema novim smjernicama, otvoreni ili poluotvoreni prostori, koji se definiraju kao “djelomično natkriveni ili zatvoreni prostori poput krovova, trijemova i terasa povezanih s uslužnim objektima”, trebali bi postati zone bez pušenja.

Obuhvaćena bi trebala biti i središta javnog prijevoza, poput autobusnih stajališta i zračnih luka. Nove mjere trebale bi dotaknuti i područja bolnica, domova za starije, zabavne parkove, bazene, zoološke vrtove te rekreacijska područja u kojima su prisutna djeca, prenosi Danas.hr.

The post EU namjerava zabraniti pušenje cigareta i vape čak i na otvorenom appeared first on Riportal.

pročitaj cijeli članak

eu (238)Hrvatska i svijet (551)pušenje (9)