Vodostaji Dunava su u porastu, ali su još u domeni srednje niskih i srednjih voda, precizirali su.

Porast rijeka posljedica je velike količine oborina koje su u proteklom razdoblju pale i još uvijek nastavljaju padati na slivnom području susjednih uzvodnih država, kaže se.

Generalni direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković izjavio je u utorak ujutro na Hrvatskom radiju da u Hrvatskoj neće biti scene poplava poput onih u gradovima središnje Europe.

“To je na razini prijetnje Dunava iz 2013. godine. Ne više od toga. Znamo što nam je činiti, a od jučer smo pokrenuli aktivnosti na terenu, rekao je Đuroković i rekao da bi vodostaj Dunava kod Batine trebao iznositi 750 centimetara.

Mi ćemo linije obrane odmah dići na +775 cm, što je bio vodostaj iz 2013. godine. Naša je praksa da sigurnost mora biti nešto veća od prognoze, za slučaj da se neke prognoze ne pokažu vjerodostojnima, rekao je Đuroković i dodao da ima vremena za pripremu.

Vodostaji Save do Jankomira su u kratkotrajnom porastu s tendencijom opadanja, dalje do Stare Gradiške su u opadanju, a nizvodnije u stagnaciji, kaže se u izviješću.

Vodostaji Kupe su u opadanju, osim na hidrološkoj postaji Jamnička Kiselica gdje su u stagnaciji.

Mura do Goričana stagnira s tendencijom porasta, a nizvodno opada. Vodostaji Mure su u domeni srednjih voda.

Vodostaji Drave su u stagnaciji s tendencijom stagnacije, osim kod Donjeg Miholjca gdje su u porastu s tendencijom porasta, te su u domeni srednje niskih i srednjih voda.

Güttler: Ciklona Boris u završnoj fazi

Ravnatelj Državnoga hidrometeorološkog zavoda (DHMZ) Ivan Güttler rekao je da je ciklona Boris u svojoj završnoj fazi.

Polako imamo njezino gašenje, tako da na području Hrvatske sljedećih dana čekamo ono što su ostaci Borisa koji će donijeti nešto jaču, mjestimice olujnu buru, na sjeveru Jadrana i jugo na južnom dijelu Jadrana, rekao je  Güttler.

Na nekim lokacijama Europe palo je više od 450 litara kiše po četvornom metru.

Ti ekstremi koncentrirani su uglavnom na području Austrije, južne Poljske, Češke i Slovačke, ali imali smo incidente i na području Rumunjske, Moldavije, Mađarske, rekao je ravnatelj DHMZ-a.