Nikola Vranjković po prvi put dolazi u Tvornicu kulture

novilist - prije 5 sati - link

ZAGREB – Kultni beogradski rock autor, pjesnik, skladatelj i glazbeni producent Nikola Vranjković po prvi put svira u Tvornici kulture! Eminentni glazbenik i umjetnik vraća se u Zagreb u petak, 15. studenog 2024. godine kako bi s publikom podijelio voljene pjesme i emocije.

Svestrani srpski glazbenik Nikola Vranjković svoj je status na glazbenoj sceni od 1991. do 2013. godine kalio u, sad već kultnom, beogradskom glazbenom sastavu Block Out. Prije toga četiri je godine živio i svirao u Moskvi. Usporedno s aktivnostima u bendu, Vranjković je 2001. godine objavio prvi samostalni album „Za ovde ili za poneti“ uz istoimenu knjigu pjesama. Nakon raspada matičnog benda, 2014. godine s glazbenicima iz bendova Darkwood Dub, Goribor i Orthodox Celts objavio je album „Bremeplov“, dok je u studenom 2017. godine snimio dvostruki hvaljeni album „Veronautika“ koji su slušatelji radija Beograd 202 proglasili najboljim albumom te godine. Izdanje je obilježila suradnja na istoimenoj pjesmi s Mrletom iz Leta 3. Posljednje je izdanje, EP s četiri pjesme, kreativni i cijenjeni autor objavio u svibnju 2022. godine pod nazivom „Teorija Zabave“, a ove je godine pjesma „Granice“ u kojoj gostuje Zoran Marinković, frontmen grupe Bjesovi, napokon dobila i svoj spot. Nikola Vranjković sada nastupa s peteročlanim sastavom koji čine bubnjar Vladan Božilović, basist Miroslav Uzarević, gitaristi Danilo Nikodinovski i Milan Vučković te Ivan Zoranović koji uz gitaru svira i klavijature.

Nikola Vranjković izdvaja se kao poseban fenomen na regionalnoj glazbenoj sceni. S dubokim, iskrenim i emotivnim tekstovima svrstava se među najbolje tekstopisce na našim prostorima. To potvrđuje i nagrada Strune svetla koja mu je dodijeljena za poseban doprinos afirmaciji pjesničke riječi u rock i blues glazbi. Njegovu je poziciju na sceni glazbeni kritičar Dragan Ambrozić opisao kao nezavisnu i samostalnu, a tijekom više od 25 godina duge karijere ovaj je glazbeni mag surađivao s mnogim velikim i aktualnim akterima regionalne scene. U ulozi producenta i audio inženjera radio je s Bajagom i Instruktorima, Massimom, Darkom Rundekom, Letom 3, Darkwood Dubom, bendom Artan Lili, Likom Kolorado i brojnim drugima. Duško Antonić u svojoj je knjizi „Kako nije propao rokenrol u Srbiji – sto najboljih domaćih albuma od raspada SFRJ“ Vranjkovića smjestio na drugo mjesto, odmah iza benda Partibrejkers.

Kultni beogradski glazbenik ovog će se studenog po prvi put popeti na pozornicu Tvornice kulture. Šubićeva će ove biti domaćinom glazbenog rock spektakla kakav može pripremiti samo Nikola Vranjković. Uz podršku moćnog sastava zasjat će pred zagrebačkom publikom.

Ulaznice po early bird cijeni od 15 eura potražite u Tvornici kulture, na svim prodajnim mjestima Entrija ili online na Entrio.hr. Nakon što se rasprodaju, cijena regular ulaznice iznosit će 17 eura. Na dan koncerta za ulaznicu će biti potrebno izdvojiti 20 eura.

Objava Nikola Vranjković po prvi put dolazi u Tvornicu kulture pojavila se prvi puta na Novi list.

pročitaj cijeli članak

Glazba (431)koncert (205)Mozaik (668)