Objavljena nova knjiga »U potrazi za Titovim punkerima« o putovanju jedne punk pjesme

novilist - prije 6 sati - link

Prije više od četiri desetljeća mladi je britanski street punk bend Demob snimio pjesmu »No Room For You« koja je kao singl prodana u nekoliko tisuća primjeraka, a zatim iščeznula u zaborav.

Međutim, na području nekadašnje Jugoslavije njezina je obrada postala neizostavna punk himna koju su pod imenom »To nije mjesto za nas« prvo izveli KUD Idijoti, a zatim obradila i ostala eminentna regionalna imena ovog žanra. Tu priču donosi hrvatski prijevod knjige »U potrazi za Titovim punkerima« autora Barryja Phillipsa koji se upustio u avanturu istraživanja nesvakidašnjeg putovanja jedne punk pjesme iz Engleske koja je dom pronašla i u Jugoslaviji.

»U potrazi za Titovim punkerima« na engleskom je izvorno objavljena prošle godine pod naslovom »In Search of Tito’s Punks«.

Pjesmom »No Room For You« objavljenom 1981. godine Demob u Velikoj Britaniji nije ostvario značajniji uspjeh.

No, trideset godina kasnije njezin autor i basist benda Barry Phillips saznao je da je pjesma pod naslovom »To nije mjesto za nas« slavna na području nekadašnje Jugoslavije i da su je obradila eminentna punk imena.

»Odakle sada punkeri u socijalističkoj Jugoslaviji?« pitao se Barry Phillip, kao i »Kakve veze s njima ima pjesma Demoba?«. Kako bi naučio što više o »Titovim punkerima«, njihovoj glazbi i razmišljanjima, obišao je Zagreb, Ljubljanu, Pulu, Novi Sad, Beograd i Kragujevac gdje je porazgovarao s protagonistima (Pankrti, Darko Rundek, KUD Idijoti, Urbana gerila, Atheist Rap, KBO!…), novinarima, kritičarima, izdavačima i fanovima.

Kroz prizmu priče o jednoj punk pjesmi knjiga na više od 300 stranica donosi jedinstvenu sliku o vremenu i prostoru koje je tih godina zauzimalo specifičan položaj u svijetu. Djelomično putopis, a djelomično uvid u povijest, knjiga je svojevrsni mural i soundtrack putovanja kroz vrijeme i mjesto koje više ne postoje.

Objava Objavljena nova knjiga »U potrazi za Titovim punkerima« o putovanju jedne punk pjesme pojavila se prvi puta na Novi list.

pročitaj cijeli članak

knjiga (17)Mozaik (669)RIF (113)