Plenković: “Očekujem drugačiju presudu kapetanu Bekavcu. Odluka DP-a o Primorcu logična”

novilist - prije 9 sati - link

Hrvatski premijer Andrej Plenković rekao je u ponedjeljak kako očekuje da presuda u žalbenom postupku kapetanu Marku Bekavcu, nepravomoćno osuđenom u Turskoj na 30 godina zatvora, bude “drukčija” od one koja je donesena danas.

“Mi smo u cijelom ovom procesu pružali intenzivnu diplomatsku i pravnu pomoć gospodinu Bekavcu i u kontaktu smo s njegovom obitelji i odvjetnicima. To ćemo nastaviti i dalje”, rekao je Plenković nakon sjednice Predsjedništva HDZ-a

“Uslijedit će žalbeni postupak i nadamo se da će u žalbenom postupku odluka sudaca biti drukčija nego što je bila ova”, naglasio je.

Iako je cijela služba veleposlanstva, i na političkoj i konzularnoj razini, bila intenzivno angažirana u slučaj kapetana Bekavca, bilo je razgovora i na političkoj razini, ipak se radi o pravosuđu i o odluci suda, naglasio je premijer. “Mi teško možemo imati upliva na odluke suda”.

Kapetan Bekavac nepravomoćno je u ponedjeljak osuđen po zapovjednoj odgovornosti na 30 godina zatvora jer je na njegovu brodu Phoenician M u turskoj luci Eregli lani pronađen kokain.

U turskom istražnom zatvoru u Ankari nalazi se od listopada prošle godine kada je policija na brodu, koji je iz Kolumbije prevozio ugljen, a plovio pod panamskom zastavom, našla 137 kilograma kokaina.

Uz Bekavca, jedinog Hrvata na brodu, na 30 godina zatvora nepravomoćno je osuđen i prvi časnik broda.

Odluka DP-a da podrži Primorca je logična i normalna

 Predsjednik Vlade i HDZ-a Andrej Plenković rekao je u ponedjeljak da je odluka Domovinskog pokreta da na predsjedničkim izborima podrži HDZ-ova kandidata Dragana Primorca “logična i normalna” te je procijenio da će se u drugom krugu naći Zoran Milanović i Primorac.

Plenković je rekao da je o podršci Primorcu s DP-om razgovarao prošli tjedan i da je znao za tu njihovu odluku.

“Znao sam za to jer smo razgovarali prošloga tjedna. Tako da je za mene ta vijest bila samo potvrda onoga što se očekivalo da će se dogoditi na klauzuri DP-a u Šibeniku. Mislim da je to logično i normalno”, izjavio je Plenković novinarima nakon sjednice Predsjedništva HDZ-a. Istaknuo je i da je ta odluka po njegovom dubokom uvjerenju logična.

Predsjednik DP-a Ivan Penava danas je izvijestio da će ta stranka na predsjedničkim izborima podržati HDZ-ova kandidata Dragana Primorca, a to je jednoglasno odlučilo Predsjedništvo DP-a na stranačkoj klauzuri održanoj proteklog vikenda u Šibeniku.

Plenković je komentirao i najavu Marija Radića, bivšeg člana DP-a, da će njegova stranka u nastanku imati predsjedničkog kandidata te podsjetio da su Radić i bivši članovi DP-a prije unutarstranačkih izbora “bili poprilično jasni da će podržati Primorca”.

“Siguran sam da će ga oni barem u drugom krugu podržati, a hoće li imati svog kandidata ili ne – to ne znam”, rekao je. Smatra da u predsjedničkim izborima nije realno da ta stranka ostvari bilo kakav rezultat, da je to nepotrebno trošenje novaca i da će to možda učiniti da “budu vidljivi”.

Dodao je i kako se nije ni čuo ni vidio s Radićem i bivšim članovima DP-a nakon DP-ovih unutarstranačkih izbora.

Plenković smatra da će u drugom krugu predsjedničkih izbora biti bitka između aktualnog predsjednika Republike Zorana Milanovića i Dragana Primorca. “To je svakome jasno. U takvim okolnostima treba biti racionalan”, kazao je.

Također je rekao da smanjenje broja zastupnika DP-a neće utjecati na smanjenje broja državnih tajnika i ministara iz kvote te stranke.

Komentirao je najavu ocjenjivanja državnih službenika i kritike sindikata na to rekavši da sustav ocjenjivanja postoji i inače te to nije sada prvi put.

Objava Plenković: “Očekujem drugačiju presudu kapetanu Bekavcu. Odluka DP-a o Primorcu logična” pojavila se prvi puta na Novi list.

pročitaj cijeli članak

Andrej Plenković (509)DP (54)dragan primorac (127)hdz (268)Hrvatska (4208)Marko Bekavac (13)