Highlander Velebit: 450 planinara jače od vjetra i kiše. Najmlađi sudionik imao 10, a najstariji 69 godina

novilist - prije 7 sati - link

SENJ – Velebit je i ovog rujna bio domaćin Highlander Velebit događanja, jednog od najzahtjevnijih izdanja dosad. Na ovogodišnjem događanju sudjelovalo je 450 planinara iz 16 zemalja, uključujući Hrvatsku, Austriju, Belgiju, Njemačku, Dansku, Ujedinjeno Kraljevstvo, Nizozemsku, Norvešku, Srbiju, Švicarsku, Sloveniju, SAD, Bosnu i Hercegovinu, Češku, Makedoniju i Poljsku.

Sudionici su se suočili s izazovnim vremenskim uvjetima, uključujući kišu, vjetar i hladnoću, no unatoč tome su uspješno završili ovu jedinstvenu avanturu.

Zlatni olimpijac

U ovogodišnjoj avanturi pridružio se i hrvatski zlatni veslački olimpijac Valent Sinković, koji je s timom hodao prva dva dana, koliko su mu obaveze dopuštale. Iako je morao ranije napustiti stazu, nije krio oduševljenje konceptom Highlandera i veličanstvenom prirodom Velebita.

– Ovo je iskustvo koje svakako želim ponoviti – izjavio je Sinković, istaknuvši koliko ga je dojmila organizacija i povezanost s prirodom.

Valent je već početkom godine postao jedan od investitora u Highlander priču, što dodatno pokazuje njegovu podršku i vjeru u važnost ovakvih događaja, ne samo kao sportskih izazova, već i kao platforme za promicanje održivosti i ljubavi prema prirodi.

Najmlađi sudionik ove godine imao je samo 10 godina i hrabro je završio rutu Orion (2 dana), dok je najstariji sudionik, sa 69 godina, uspješno završio trodnevni izazov Pegasus. Prvi put Highlander Velebit ponudio je i novi, jednodnevni format Lyra, koji je izazvao veliki interes među sudionicima. Uz ovaj format, sudionici su mogli birati između ruta Hercules (5 dana), Pegasus (3 dana) i Orion (2 dana).

Očuvanje prirode

Osim fizičkih izazova, Highlander Velebit je nastavio svoju misiju održivosti, promičući pravilo »Leave No Trace« i izazov »Erase the Trace«, gdje su sudionici aktivno prikupljali smeće s planinarskih ruta. Najuspješniji sudionici u ovom izazovu bili su i nagrađeni, dodatno promovirajući važnost očuvanja prirode.

– Sigurnost sudionika bila je prioritet, uz neprocjenjivu podršku HGSS-a, medicinskog tima i volontera koji su osiguravali da sve prođe u najboljem redu. S podrškom Hrvatske turističke zajednice i Turističke zajednice Zadar, ovogodišnji Highlander Velebit zabilježio je velik uspjeh, privukavši sudionike iz cijelog svijeta i još jednom dokazao zašto je ovaj događaj globalni fenomen u svijetu planinarenja i održivosti – ispred organizatora kaže Filipa Beroš.

Highlander Velebit ponovo je pokazao da je riječ o događaju koji ne samo da promovira ljepote prirode, već okuplja ljude različitih dobi, kultura i nacionalnosti, povezujući ih kroz ljubav prema avanturi i prirodi.

 

Objava Highlander Velebit: 450 planinara jače od vjetra i kiše. Najmlađi sudionik imao 10, a najstariji 69 godina pojavila se prvi puta na Novi list.

pročitaj cijeli članak

Lika & Senj (193)