Raskopana Rijeka poseban problem za osobe s invaliditetom: “Nemamo gdje ukrcati i iskrcati naše članove”

novilist - prije 10 sati - link

RIJEKA – U ovogodišnju manifestaciju Europski tjedan mobilnosti koja se svake godine održava od 16. do 22. rujna, uključila se i Udruga osoba s mišićnom distrofijom Primorsko-goranske županije, koja je na riječkom Korzu izložila kreativne radove svojih članova, a građani su imali priliku i pobliže se upoznati s radom udruge i projektima koje provodi. Udruga broji 94 člana, od kojih je većina njih nepokretna i kreće se pomoću invalidskih kolica.

Provode nekoliko različitih projekata, a kroz projekte »Mobilnost za bolju budućnost« i »Kroz život zajedno« osigurava se prijevoz kombi vozilom za osobe s invaliditetom. Projekt »Mobilnost za bolju budućnost« financiraju Grad Rijeka, Primorsko-goranska županija i jedinice lokalne samouprave, dok program »Kroz život zajedno« financira Ministarstvo rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike, a provodi se u partnerstvu s Gradom Rijekom.

Pomoćnici u nastavi

Također, Udruga provodi i projekt »UOMD – Pomoćnici u nastavi« za učenike s teškoćama u razvoju te uslugu osobe asistentice za odrasle osobe s invaliditetom.

– U sklopu ove manifestacije mi još ukazujemo i na mobilnost osoba s invaliditetom kojima je potreban specijalizirani prijevoz kombi-vozilima za osobe u invalidskim kolicima i dostupnost prostora i zgrada za osobe s invaliditetom. Ove godine nam je posebno teško zbog građevinskih radova u centru grada, jer naša kombi-vozila nemaju mjesta gdje mogu stati i ukrcati i iskrcati sigurno naše članove, kao i gusti promet i stavljanje izvan funkcije velikog broja parkirališnih mjesta za osobe s invaliditetom.

Stalno se nadamo završetku radova i povratku u normalu, što se baš ne nazire. Na dostupnosti sadržaja nekada se radi više, nekada manje, no stalno treba ukazivati na potrebe, što je jedna od naših glavnih zadaća.

Mobilni šumarak

Pohvalilo bih Službu za komunalni sustav Grada Rijeke s kojima imamo odličnu suradnju i koji promptno reagiraju na primjedbe i otklanjaju nedostatke, rekao je predsjednik Udruge Luka Zaharija.

U sklopu programa Europskog tjedna mobilnosti, središtem Rijeke će tijekom cijelog tjedna putovati mobilni park Šumarak, u sklopu kojeg gađane očekuju zanimljive radionice, priče i šetnje, a s kojim su se građani mogli susresti već jučer, prvog dana manifestacije, na Jadranskom trgu.

Šumarak je mobilna prostorna instalacija koja će tijekom Europskog tjedna mobilnosti putovati točkama gradskog centra koje predstavljaju važna mjesta na kojima Riječanke i Riječani svakodnevno borave, pa će tako oživjeti Jadranski trg, Adamićev i Gat Karoline Riječke, parkiralište Delta i Ulicu Podhumskih žrtava.

– Ovaj park na kotačima aktivirat će gradska parkirališta, gatove i trgove, a autohtono zelenilo koje će se u njemu naći će po završetku manifestacije biti posađeno diljem Rijeke. U sklopu Šumarka građani će poznate lokacije moći doživjeti iz nove, zelenije perspektive koju nudi ova mobilna umjetnička instalacija te sudjelovati u brojnim besplatnim aktivnostima koje fokus postavljaju na rastuću potrebu za suživotom grada i prirode, rekli su u Udruzi Urbani separe.

Šumarak će se održavati svakog dana od 16 do 20 sati, a za većinu aktivnosti za građane koje će se odvijati u sklopu Šumarka potrebne su prijave putem online prijavnice dostupne na mrežnim stranicama Udruge Urbani separe.

Osigurati sigurnost pješaka i biciklista

Ovogodišnja tema Europskog tjedna mobilnosti je zajednički javni prostori, čime se naglašava važnost kvalitete organiziranosti javnih prostora poput, primjerice, ulica, trgova ili šetališta koji nizom unaprjeđenja mogu izravno utjecati na kvalitetu života, osnažiti sigurnost, utjecati na razinu buke i zagađenje zraka.

Ova je tema ove godine odabrana kako bi se pozvalo na ravnopravnost korištenja zajedničkih javnih prostora, pri čemu treba istaknuti važnost osiguranja sigurnosti pješaka i biciklista. Kvalitetnijim javnim prostorima koji su ugodni za boravak ljudi, doprinosi se aktiviranju lokalnih zajednica, a građane se potiče na korištenje aktivnijih oblika kretanja kao što su hodanje i bicikliranje.

Objava Raskopana Rijeka poseban problem za osobe s invaliditetom: “Nemamo gdje ukrcati i iskrcati naše članove” pojavila se prvi puta na Novi list.

pročitaj cijeli članak

osobe s invaliditetom (5)rijeka (1120)