Australija razmatra zabranu pristupa društvenim mrežama djeci mlađoj od 16 godina

narod - prije 1 dan - link

WhatsApp online privatnostWhatsApp online privatnost

Australski premijer Anthony Albanese najavio je da će njegova vlada uvesti zakon kojim bi se “uvela minimalna dob za društvene medije i druge digitalne platforme“. Nakon toga je obavijestio Australian Broadcasting Corporation da razmišlja o tome da platforme učini nedostupnima djeci mlađoj od 14-16 godina.

“Roditelji mi kažu da su zabrinuti oko toga u kojoj bi dobi njihova djeca trebala biti na društvenim mrežama,” napisao je na društvenoj mreži X.

“U ovom sazivu parlamenta uvest ćemo zakon za provođenje minimalne dobi za društvene medije i druge digitalne platforme. Radi se o podršci roditeljima i zaštiti djece.”

> Brazil: Na tisuće prosvjednika protiv zabrane društvene mreže ‘X’

“Gledamo raspon između 14 i 16 godine”, izjavio je.

“Ovo je globalni problem s kojim se vlade diljem svijeta pokušavaju nositi. Društveni mediji imaju društvenu odgovornost kako bi imali društvenu licencu koja im je potrebna za rad u pristojnom društvu”, rekao je, piše DailyWire.

Društvene kompanije nisu iznad svih ostalih; ne mogu samo reći: ‘Mi smo velika multinacionalna kompanija, možemo raditi što god želimo’ bez obzira na štetu koja je prouzročena,” izjavio je.

“Dakle, pokušat ćemo s ovim zakonom  provjere dobi. Znamo da nije jednostavno i nije lako, inače bi vlade reagirale i prije. No, uzet ćemo u obzirom iskustvo; pogledat ćemo izvješće i posao koji je napravio Justice French. Ali ćemo također imati taj zakon pred parlamentom do kraja godine jer znamo da je to ono o čemu roditelji razgovaraju nakon škole, na roditeljskoim i uz sport vikendom. Govore o utjecaju koji to ima. I znamo, na primjer, da je zabrana – što su učinile mnoge državne vlade – telefona u školama napravila pozitivnu razliku. I znamo da ako naše najmlađe Australce skinemo s ovih uređaja, onda to može napraviti pozitivnu razliku za njih.”

Milijuni maloljetne djece uspjeli su otvoriti račune za ove usluge davanjem lažnog datuma rođenja”, izvijestio je The New York Times.

> DeSantis zabranio prodaju umjetnog mesa na Floridi

U ožujku je republikanski guverner Floride Ron DeSantis potpisao zakon koji zabranjuje djeci mlađoj od 14 godina da imaju račune na platformama društvenih medija kao što su servisi poput TikToka i Instagrama, donoseći strog zakon o društvenim medijima koji će vjerojatno promijeniti živote mnogih mladi ljudi.

Zakon navodi: “Platforma društvenih medija zabranjuje maloljetniku koji je mlađi od 14 godina da sklopi ugovor s platformom društvenih medija kako bi postao vlasnik računa.”

Objava Australija razmatra zabranu pristupa društvenim mrežama djeci mlađoj od 16 godina pojavila se prvi puta na narod.hr.

pročitaj cijeli članak

australija (27)Društvene mreže (114)Instagram (32)Izdvojen članak (1021)Svijet (2087)tiktok (40)