Ostalih osam pomoraca oslobođeno je optužbi, rekao je u telefonskom razgovoru Hini glavni tajnik Sindikata pomoraca Hrvatske Neven Melvan te je naglasio da nije trenutak za malodušnost, da se treba ozbiljno pripremiti za žalbu i drugostupanjski postupak. Dodao je da su i ranije u sličnim slučajevima prvostupanjske presude bile drastične.

Na suđenju su u ponedjeljak bili i članovi obitelji kapetana Bekavca – supruga i brat, zatim hrvatski veleposlanik Hrvoje Cvitanović, otpravnik poslova u veleposlanstvu u Ankari Mario Zadro te kolege iz Međunarodne federacije transportnih radnika (ITF).

Svi smo u šoku, očito se ide na zapovjednu odgovornost jer se ide na zapovjednika i prvog časnika, kazao je Melvan dodavši da obrazloženje presude nije pročitano te će biti dostavljeno u pisanom obliku. Treba nastaviti pravnu bitku do oslobađajuće presude, naglasio je.

Kapetan Marko Bekavac je optužen jer je lani u teretu njegova broda Phoenician M u turskoj luci Eregli pronađen kokain. U turskom istražnom zatvoru u Ankari nalazi se od listopada prošle godine kada je policija na brodu, koji je iz Kolumbije prevozio ugljen, a plovio pod panamskom zastavom, našla 137 kilograma kokaina.

Tada je uhićeno 10 pomoraca, šestorica s Filipina, po jedan iz Finske, Poljske i Rusije te Bekavac kojeg turske vlasti smatraju odgovornim po zapovjednoj odgovornosti. Brodu Phoenician M je dozvoljeno isplovljavanje s preostalom posadom.

Melvan tražio dodatne kamere i osiguranje, kompanija odbila

Suđenje je počelo u sredini lipnja, svi pomorci izjasnili su se da nisu krivi i iznijeli su svoju obranu. Branitelje je, odvjetničku kuću iz Istambula, angažirala kompanija, a svaki pomorac je dobio svog zastupnika.

Melvan je tijekom postupka isticao da je zapovjednik broda prije ulaska u kolumbijsku luku i prije ukrcaja tereta zatražio dodatne kamere i osiguranje no, kompanija se nije očitovala niti to omogućila, kao i da izravna poveznica između posade i narkotika nije utvrđena ni dokazana.

Naglašavao je da je Bekavac prije dolaska u tursku luku izvijestio policiju u Turskoj kako je moguće da se tako nešto nađe na brodu, budući nije imao sve uvjete za sigurni ukrcaj tereta.

Premijer Andrej Plenković se potkraj lipnja sastao s turskim ministrom vanjskih poslova Hakanom Fidanom i založio se za Bekavca, kazavši kako Hrvatska očekuje da turska nadležna tijela u njegovu slučaju postupe pravedno te da će hrvatska Vlada nastaviti pružati hrvatskom državljaninu diplomatsku, konzularnu, pravnu i svaku moguću pomoć.