Nakon puno godina se gradi katolička crkva u Srbu. Biskupija poziva donatore

novilist - prije 17 sati - link

SRB – Gospićko-senjska biskupija, potaknuta vjernicima katolicima iz Srba, koji su 1995. godine kao prognanici doselili iz Bosne i Hercegovine, pokrenula je projekt izgradnje kapelice u Srbu za njihove vjerske i sakramentalne potrebe. Od početka tzv. narodnog ustanka u srpnju 1941. godine u Srbu i okolici su tada srušene ili zapaljene sve katoličke crkve i kapelice.

Izgradnjom crkve prognani vjernici iz Bosne i Hercegovine, nastanjeni u Srbu, dobit će doličan bogoslužni prostor za vjerske potrebe. Prema izjavi voditelja Građevinskog ureda Gospićko-senjske biskupije, gosp. Marijana Šege, konstrukcija crkve-kapelice u potpunosti je izvedena. Nedostaje joj drvena krovna konstrukcija koja se montira na već pripremljene armirano betonske svodove. Zatim crkvu treba pokriti, tj. nedostaje joj krov, vanjska fasada objekta i unutarnja žbuka. Nakon toga, u kapelicu treba postaviti podne obloge, te završiti instalacijske radove kao što je provođenje struje i grijanja.

Prije samog blagoslova kapelice, potrebno je unutarnje uređenje i oprema kao što su oltar, klupe, orgulje te uređenje vanjskog okoliša i popločavanje. Povijesno mjesto Srb pripada župi Boričevac koja je u Drugomu svjetskom ratu, u proljeće 1941. godine kao i cijeli lapački kraj pretrpjela velika ljudska i materijalna stradanja i razaranja. U ono vrijeme su kuće, crkva i župni stan spaljeni i razoreni. Svi preživjeli vjernici katolici, njih oko dvije tisuće, morali su napustiti svoja stoljetna ognjišta, a njihovi potomci do danas nisu ostvarili pravo povratka. Mještani sela Ivezići, njih 37, nisu se uspjeli spasiti, svi su pobijeni i bačeni u jamu, kod sela Brotnja, na Dabinu vrhu. Godine 2017. izvršena je njihova ekshumacija i pokopani su na katoličkom groblju u Boričevcu.

Gospićko-senjska biskupija poziva sve vjernike i ljude dobre volje da se molitvom i donacijom prema svojim mogućnostima uključe u ostvarenje projekta, na duhovnu dobrobit tamošnjeg malobrojnog Božjeg puka.

 

Objava Nakon puno godina se gradi katolička crkva u Srbu. Biskupija poziva donatore pojavila se prvi puta na Novi list.

pročitaj cijeli članak

katolička crkva (27)Lika & Senj (193)