U Lici palo 200 litara kiše. Sve su oči uprte prema Kosinjskoj dolini i njenim bujičnim potocima

novilist - prije 10 sati - link

Ovih dana su obilne kiše ophrvale Liku. Unatrag tri dana posvuda je palo oko 200 litara kiše po metru četvornom i posvuda znatno podiglo razine vodostaja svih rijeka. U ovakvim situacijama sve su oči uprte prema Kosinjskoj dolini gdje katastrofalne poplave svakih nekoliko godina potpuno paraliziraju život u najljepšoj ličkoj dolini.

Zadnje velike poplave ovog dijela Like dogodile su se 2020. godine kada su timovi DVD-a Perušić i Civilne zaštite spašavali ljude i životinje. Iako ova tvrdnja zvuči pomalo groteskno, tako je uistinu i bilo.

Naime, mnoga stada ovaca su nenadane poplave noću zatekle na ispaši pa su prestrašene životinje spas potražile na povišenim terenima od kojih su se mnogi pretvorili u otočiće. Tada su interventni timovi Civilne zaštite u čamcima na sigurnija područja prevozili i ovce.

 

DVD-Perušić ovih je dana gotovo neprestano u obilascima Kosinjske doline. Prate situacije vezane uz vodostaj rijeke Like i Bakovačkog potoka koji je uz Pazariški Tisovac najnepredvidiji bujični potok ovog dijela Hrvatske.

Bakovački potok je u nekoliko navrata čak „preselio“ za nekoliko metara dio asfaltnog sloja na lokalnim cestama. Načelnik DVD-a Perušić Miroslav Grabašnjak podijelio je s nama zadnje informacije s terena.

„Situacija u Kosinjskoj dolini po pitanju eventualnih poplava za sada je dobra. Sve su tamošnje ceste prohodne, do Gornjeg Kosinja nema nikakvih zastoja u prometu.

Naš DVD raspolaže s pet čamaca i pet voditelja plovila sa svim potrebnim znanjima i vještinama, što se proteklih godina pokazalo kao presudno kako bismo lokalnom stanovništvu olakšali život, dostavili im hranu i lijekove, nekolicinu mještana prevezli do liječnika, dopremili ekipe Hitne mecicinske, pomoći, djecu smo prevozili u školu…“, zaključuje načelnik DVD-a Perušić Miroslav Grabašnjak.

Slična je situacija i u okolici Gospića, tvrdi voditelj Službe civilne zaštite Gospić Joso Živković.

„U stalnim smo kontaktima s ekipama Hrvatskih voda tako sa svakih nekoliko sati imamo točne informacije o vodostajima i eventualnoj ugrozi prometnica na ovome području. Mi smo u svakom slučaju ekipirani i spremni za djelovanje jer u tom smislu, nažalost, imamo puno iskustava“, napominje Živković.

Sreća u sadašnjoj situaciji po pitanju jakih oborina vezana je uz HE-jezero Kruščica kod Gornjeg Kosinja. Ondje su ekipe Hrvatskih voda ljetos ispustile većinu vode zbog redovnog čišćenja i uklanjanja naplavnih materijala.

Tako se unatoč obilnih padalina razina vode u jezeru podigla tek malo iznad 20 posto kapaciteta primjerenih za ovo doba godine. Hrvatske vode su tijekom ljeta izvršile čišćenje ukupno 72 stara ponora uz donji tok rijeke Like. Iz riječnih korita uklonjene su naslage zemlje i mulja kako bi olakšao protok vode.

Objava U Lici palo 200 litara kiše. Sve su oči uprte prema Kosinjskoj dolini i njenim bujičnim potocima pojavila se prvi puta na Novi list.

pročitaj cijeli članak

kisa (109)Lika (52)Lika & Senj (191)poplave (40)Rijeka & Regija (992)