U Crikvenici predstavljen roman prvijenac “Plava mandarina” Arsena Toljanića

novilist - prije 23 sata - link

Predstavljanjem knjige Arsena Toljanića “Plava mandarina”, Gradska knjižnica Crikvenica je otvorila jesensku shemu književnih večeri. Nakon iznimno posjećenih promocija u Rijeci, Križu, Vrbniku i Zagrebu, red je došao na Crikvenicu koja voli ovakve teme.

Riječ je o romanu prvijencu riječkog pomorca, kapetana duge plovidbe koji njime, jednostavnim i čitljivim stilom, prenosi vlastita iskustva iz svijeta suvremenog pomorstva.

U razgovoru autora s knjižničarkom Kjarom Butorac publika je mogla saznati da je riječ o štivu namijenjenom zaljubljenicima u more, mladim pomorcima, početnicima, ljudima željnim informacija o pomorstvu i brodovima, s naglaskom na život pomoraca kao svojevrsnih modernih galijota.

Rođeni Trsaćanin vrbničkih korijena podijelio je s nazočnima dogodovštine, sjećanja i savjete za buduće pomorce. Tako se moglo čuti da kapetan kaže brodu: “Ja ću te čuvati od kopna, a ti mene čuvaj od mora”.

Kako je bilo ploviti nekad, a kako sad, kakva je brodska svakodnevica, zašto naziv romana “Plava mandarina” i još puno toga saznat će oni koji su možda propustili promociju, no knjigu mogu posuditi u Gradskoj knjižnici Crikvenica.

Knjiga je ionako pisana, kaže autor, za široke mase, pa i one koji nisu imali nikakav doticaj s morem i pomoračkim zanimanjem.

Toljanić je htio približiti ljude moru, a onima koji razmišljanju o pomoračkom pozivu, napose mladima poručuje: “Zaplovite morem, budite odvažni i bez pitanja kud plovi ovaj brod, jer brod će ljude odvesti, ali negdje i dovesti.”

Sebi autor želi da bar jednom uplovi brodom u svojstvu zapovjednika u riječku luku, a onda može i u zasluženu mirovinu.

Objava U Crikvenici predstavljen roman prvijenac “Plava mandarina” Arsena Toljanića pojavila se prvi puta na Novi list.

pročitaj cijeli članak

crikvenica (105)Novi Vinodolski & Crikvenica (132)Rijeka & Regija (998)