Ministarstvo pilatovski o ‘zdravstvenom odgoju’: ‘To je izvannastavna aktivnost’

narod - prije 5 sati - link

izvannastavnaizvannastavna

‘Zdravstveni odgoj’ koji se od ove školske godine uveo u šest riječkih škola nema suglasnost Ministarstva znanosti, obrazovanja i mladih jer je izvannastavna aktivnost, kazali su nam u odgovoru iz MZOM-a. Potvrdili su da riječke škole trebaju suglasnost roditelja učenika koji se prijave za taj program jer se ne izvodi u sklopu redovite nastave. No, kako nam javljaju roditelji iz osnovne škole Podmurvice, oni nisu ni upoznati s programom ‘Zdravstvenog odgoja’.

Roditelji tvrde da su dobili vrlo šture informacije, kurikulum im nije dostupan, te se pitaju čemu tolika tajnovitost. Čak i da su pristali na ‘Zdravstveni odgoj’, postavlja se pitanje – na što su točno pristali?

Jer je izvannastavna aktivnost, roditelji ‘Zdravstveni odgoj’ imaju pravo izabrati ili ne izabrati. No, ipak im je nametnut bez jasnih informacija, bez dostupnog programa, kurikuluma. Ako i potpišu da pristaju da njihovo dijete pohađa ‘Zdravstveni odgoj’, zbog nedovoljne informiranosti, ne znaju što potpisuju te zapravo i ne možemo govoriti o informativnom pristanku.

>Zdravstveni odgoj u šest riječkih osnovnih škola; roditelji se pitaju što će djeca učiti
>Dok druge zemlje zabranjuju LGBTIQ propagandu u školama Hrvatska ih potiče

MZOM: ”Ukoliko se provodi kao izvannastavna ili izvanškolska aktivnost, ne trebaju suglasnost MZOM-a”

Ministarstvo znanosti, obrazovanja i mladih ogradilo se od uvođenja ‘Zdravstvenog odgoja’ u riječke osnovne škole. Kazali su nam da nisu zaprimili nikakav zahtjev od Grada Rijeke, te da bi odobrenje za provođenje ‘Zdravstvenog odgoja’ trebali samo ukoliko bi navedeni predmet bio uveden kao eksperimentalni program u sklopu redovite nastave. U suprotnom, ukoliko je riječ o izvannastavnoj aktivnosti, ne trebaju odobrenje MZOM-a.

”MZOM nije zaprimilo nikakav zahtjev od Grada Rijeke ili neke od osnovnih škola sa područja Grada Rijeke za provođenje programa Zdravstveni odgoj i obrazovanje.

Ukoliko se Zdravstveni odgoj i obrazovanje uvodi kao eksperimentalni program, moraju imati suglasnost MZOM koje im izdaje rješenje o provođenju eksperimentalnog programa.

Ukoliko se provodi kao izvannastavna ili izvanškolska aktivnost, ne trebaju suglasnost MZOM, već trebaju suglasnost roditelja učenika koji se prijave za taj program jer se ne izvodi u sklopu redovite nastave”, odgovorili su iz Ministarstva znanosti, obrazovanja i mladih.

>Tko su stručnjaci koji su sastavili program Zdravstvenog odgoja?
>Riječka feministička udruga koja promiče homoseksualnost s 90.000 eura vodi kampanju za uvođenje seksualnog odgoja u škole

Roditelji se pitaju čemu tolika tajnovitost i zašto im nije dostupan kurikulum Zdravstvenog odgoja

Iz osnovne škole Podmurvice pak, javili su nam se roditelji koji su kazali da nisu upoznati s programom ‘Zdravstvenog odgoja’. Pitaju se čemu tolika tajnovitost oko kurikuluma. Izrazili su i bojazan jer je spomenuto da će djeca učiti o rodnoj ravnopravnosti, znajući iz iskustava drugih škola da se pod navedenim pojmom ustvari gura rodna ideologija.

”Informacije koje su dane su jako šture i sve je bilo predstavljeno jako benigno. Rečeno je da će se djecu učiti zdravlju, higijeni i onda je samo kratko spomenuto da će se obrađivati i tema rodne ravnopravnosti.

Nismo uspjeli doći do materijala tog predmeta i ostavlja se dojam da se isti skrivaju kao ‘zmija noge’. Postavlja se pitanje, ako je nešto toliko plemenito i za dobrobit djece poput zdravlja, zašto materijali najavljenog ‘Zdravstvenog odgoja’ nisu javno i transparentno dostupni roditeljima i javnosti?

I ako je nešto toliko važno da se mora učiti djecu od 11. do 14. godina, zar nije jednako važno da i roditelji budu u to upućeni? I što se to po pitanju zdravlja treba djecu učiti a da se ne obrađuje na redovnom satu biologije? I ako je toliko važno i radi se o zdravlju djece, zašto je predmet izboran a ne obavezan za sve učenike?”, pitaju se roditelji.

>Lezbijska udruga LORI ulazi u škole i djecu podučava LGBTIQ temama

”Ne želimo da se našu djecu uči da je normalno i poželjno da mijenjaju spol…”

”Nismo dobili uvid u materijale. No, budući da je spomenuta rodna ravnopravnost, možemo samo pretpostaviti se da će se se djecu učiti LGTBQ+ temama i da će se potencijalno obrađivati teme poput hormonalnih terapija i promjene spola. Sve lukavo zapakirano pod krinkom zdravstvenog odgoja.

Želimo naglasiti da osobno poštujemo svaku osobu. Ali vjerujemo u pravo roditelja da odgaja svoje djece kako smatra ispravnim i da škola nije mjesto za bilo kakvu ideologiju.

Ne želimo da se našu djecu uči (pogotovo u fazi kad je normalno da se traže i preispituju), da je normalno i poželjno da mijenjaju spol. Da uzimaju opasne hormone i da si odstranjuju zdrave dijelove tijela te se tako steriliziraju. Kao i da se djecu uči da je pobačaj reproduktivno pravo i kontracepcijsko sredstvo.

Postoje ljudi koji takve stvari podržavaju. Ali zašto žele pod svaku cijenu našu djecu tomu učiti, sve pod krinkom tolerancije i miroljubivosti?”, priopćili su nam roditelji.

>Rijeka prva u Hrvatskoj uvodi zdravstveni odgoj kao izvannastavnu aktivnost; što se sve krije iza toga

Što su izvannastavne aktivnosti?

‘Zdravstveni odgoj’ u riječke škole uveden je kao izvannastavna aktivnost, dakle nije obvezan (ili izboran) predmet u sklopu redovite nastave.

Izvannastavne aktivnosti inače su različiti organizacijski oblici okupljanja učenika u slobodno izvannastavno vrijeme u školi. Imaju pretežno kulturno-umjetničko, športsko, tehničko, rekreacijsko i znanstveno obilježje. Karakteristika ovih aktivnosti su da se njihovo djelovanje ne odvija u razredima, već u posebno formiranim skupinama. Učenike u skupini vežu zajedničke sklonosti i interesi prema nekoj aktivnosti, a uključuju se prema vlastitom opredjeljenju, želji i dobrovoljno.

Svrha izvannastavnih aktivnosti je da potiču učenike na stvaralaštvo, stjecanje znanja i umijeća prema njihovim individualnim interesima i sposobnostima. Uključivanje učenika u ovakve aktivnosti trebalo bi im pomoći da u budućnosti izbjegavaju nepoželjno ponašanje. Primjeri izvannastavnih aktivnosti su: dramska skupina, mažoretkinje, ples, folklor…

Izvannastavne aktivnosti planiraju se školskim kurikulumom i godišnjim planom i programom neposrednih nositelja odgojno-obrazovne djelatnosti.

>U Rijeci Festival menstruacije za osobe koje menstruiraju. Donosimo detalje o udruzi PaRiter koja stoji iza toga

Objava Ministarstvo pilatovski o ‘zdravstvenom odgoju’: ‘To je izvannastavna aktivnost’ pojavila se prvi puta na narod.hr.

pročitaj cijeli članak

grad rijeka (68)Hrvatska (4188)Izdvojen članak (988)