Malim Opatijcima darovali predstavu “Ružno pače”

novilist - prije 1 dan - link

Najmlađa opatijska kazališna publika, ona na kojoj će ostati budućnost “dasaka koje život znače”, ispunila je tijekom nedjeljne matineje veliku dvoranu Centra Gervais gdje se održala predstava “Ružno pače” u izvedbi dramskog studija “Novi život” iz Zagreba, najstarijeg kazališta slijepih i slabovidnih na svijetu.

Djeca i roditelji i svi koji su došli u Gervais u predstavi nastaloj prema poznatoj Andersenovoj bajci su uživali uz slobodan ulaz, jer je ova izvedba kao dio programa Hrvatskog muzeja turizma u kojemu je u tijeku gostujuća izložba Muzeja grada Zagreba “Mi smo Novi život/Najstarije kazalište slijepih i slabovidnih na svijetu”, dar malim Opatijcima za početak školske godine kao i onima koji još ne pohađaju školu, baš kao i svima koji su svoje školovanje davno završili.

Foto Marko Gracin

– Dramski studio slijepih i slabovidnih “Novi život” istinski je hrvatski brend. Već desetljećima oduševljavaju domaću publiku, a putujući svijetom, svojim iznimnim talentom i uspješnim predstavama, predstavljaju Hrvatsku.

Muzejskim jezikom – kroz izložbu ispričana je priča o ovom iznimnom i dugovječnom, a duhom mladom i kreativnom teatru u kojem glume slijepe i slabovidne osobe. Svakodnevno smo suočeni s povećanjem vršnjačkog nasilja među mladima.

Nažalost, uvijek je ono usmjereno prema nekome tko je u nečemu drugačiji od nasilnika. Bilo da se radi o nekome tko ima neki oblik invaliditeta, smanjenu mentalnu sposobnost, boju kože, vjersku pripadnost ili je jednostavno takav da se ne želi uključiti ili isticati u nasilničkim skupinama.

U društvu koje tako sporo živi inkluziju svaki se trud oko jednakosti, pristupačnosti i inkluzivnosti mora ponovno naglašavati – rekla je Vesna Leiner, ravnateljica Hrvatskog muzeja turizma koji je smješten u opatijskoj Villi Angiolini, te pozvala sve koji to žele da izložbu pogledaju još nekoliko dana, do 26. rujna, jer je njezino trajanje produženo.

Publici koja je došla pogledati “Ružno pače”, a posebno najmlađima poručila je da uživaju u predstavi koja će im odaslati važne poruke korisne za cijeli život, te da se nauče poštivati različitosti.

Tijekom protekloga vikenda je uz prve dvije predstave, jednu za odrasle i ovu današnju za djecu otvorena sezona rujanskih programa u opatijskom Centru Gervais gdje se uz kazališne održavaju i kino predstave.

Koncem mjeseca, u nedjelju, 29. rujna u Gervaisu će se održati još jedna predstava uz slobodan ulaz, što je lijep dar za vjernu opatijsku publiku, kako su slikovito naveli organizatori iz Festivala Opatija, “za djecu od 7 do 107 godina”.

Kao što je već ranije najavljeno, bit će to premijera “Baske – poeme s puno problema”, no s obzirom da je mnogima nejasno o čemu bi tu mogla biti riječ, iz Festivala su objasnili da je “baska” zapravo novotvorenica nastala od pojmova bajka i basna, a radi se o ekološkoj i duhovnoj priči o čovjeku koji je dobio moć razgovora s biljkama i životinjama.

Objava Malim Opatijcima darovali predstavu “Ružno pače” pojavila se prvi puta na Novi list.

pročitaj cijeli članak

Opatija (280)Rijeka & Regija (998)