Izraelska vojska priznala da je pobila vlastite vojnike koji su držani kao taoci

novilist - prije 5 sati - link

Izraelska vojska u nedjelju je objavila da su trojica talaca koji su u studenome poginuli u Gazi “vjerojatno” ubijeni u izraelskom napadu, pokazali su rezultati istrage o okolnostima njihove smrti.

“Rezultati istrage upućuju na to da postoji velika vjerojatnost da su trojica talaca ubijena nakon vojnog napada… 10. studenog 2023.”, stoji u priopćenju vojske.

Izrael je u prosincu vratio posmrtne ostatke vojnika Nicka Beizera, Rona Shermana i Elye Tolédana iz Pojasa Gaze, gdje su držani kao taoci. Vojska je rekla da su ubijeni “za vrijeme eliminacije zapovjednika Hamasove sjeverne brigade, Ahmeda Gandura”.

“Istraga pokazuje da su trojica talaca držana u podzemnom kompleksu iz kojega je djelovao Gandur”, stoji u u priopćenju za javnost te se dodaje da vojska “nije posjedovala informacije o prisutnosti talaca u kompleksu koji je napadnut”.

Hamas je krajem studenog ustvrdio da je Ahmeda Gandura ubila izraelska vojska.

Rođak jednog od trojice poginulih talaca za AFP je potvrdio da su obaviješteni o rezultatima ove istrage nekoliko sati prije nego što je objavljeno priopćenje.

U prosincu je vojska izvijestila da je greškom ubila trojicu talaca na sjeveru Pojasa Gaze, Yotama Haïma, Alona Shmriza i Samera al-Talalqa, a ubili su ih vojnici koji ih tada nisu identificirali kao taoce.

Od 7. listopada u Pojasu Gaze umrlo je 27 talaca.

U Hamasovu napadu 7. listopada na Izrael smrtno je stradalo 1205 ljudi, većinom civila, prema AFP-ovoj evidenciji koja se temelji na službenim izraelskim brojkama, a uključuje i taoce ubijene u zatočeništvu.

Od 251 osobe otete za vrijeme ovog napada, 97 ih je još uvijek u Pojasu Gaze, a 33 ih je izraelska vojska proglasila mrtvima.

Izraelska vojna kampanja odmazde u Pojasu Gaze rezultirala je s najmanje 41.206 mrtvih, podaci su ministarstva zdravstva Hamasove uprave za Gazu, u kojemu se ne precizira koliko je među njima ubijenih boraca, a koliko civila.

Objava Izraelska vojska priznala da je pobila vlastite vojnike koji su držani kao taoci pojavila se prvi puta na Novi list.

pročitaj cijeli članak

Gaza (86)hamas (85)izrael (231)Novosti (1254)rat u izraelu (38)Svijet (2057)