Snimka Kamale Harris pogrešno protumačena kao ‘lažno cijepljenje’

faktograf - prije 3 dana - link

Na Facebook stranici HOP portala objavljen je video (arhivirano ovdje) loše rezolucije koji prikazuje cijepljenje potpredsjednice SAD-a i kandidatkinje Demokratske stranke za predsjednicu SAD-a Kamale Harris protiv koronavirusa. Uz video je objavljen sljedeći status:

“Ako je cjepivo bitno zašto se cijepila lažno?”

Screenshot/Facebook

Video je objavljen 5. rujna, a prikupio je 21 dijeljenje, 4 komentara i 42 ostale reakcije.

Dezinformacija o ‘lažnom cijepljenju’ Harris širi se još od 2021.

Tvrdnja da se Kamala Harris lažno cijepila nije točna. Radi se o dezinformaciji koja se intenzivno krenula širiti još 2021. godine, a od tada se periodično pojavljuje na društvenim mrežama. Dezinformacije o Harris krenule su se širiti usporedno s nominacijom za kandidaturu za predstojeće predsjedničke izbore u SAD-u.

U videu medicinska sestra daje cjepivo Kamali Harris, a potom se kadar uvećava i prikazuje ruku medicinske sestre koja vraća plastični poklopac na iglu koja se savija, pritom koristeći naslon stolice na kojoj Harris sjedi. To navodno dokazuje da potpredsjednica SAD-a nije primila cjepivo protiv koronavirusa. Treba reći da je video koji se širi društvenim mrežama u lošoj rezoluciji što je razlog zbog kojeg dijelovi injekcije kojom se aplicira cjepivo nisu dobro vidljivi.

Harris je cjepivo primila 28. prosinca 2020., a događaj se prenosio uživo na televiziji kako bi se pojačalo povjerenje javnosti u važnost imunizacije protiv Covida-19. Kako je pisao Reuters u svom tekstu iz 2021., potpredsjednica SAD-a primila je Modernino cjepivo, a sve se odvijalo u Washingtonu.

Mnogi objavljeni videi i fotografije svjetskih novinskih agencija potvrđuju da je Harris zaista primila cjepivo. Video u boljoj rezoluciji objavljen je na Reutersovu profilu na platformi X (bivši Twitter), a video cijepljenja objavila je i platforma C-SPAN.

Prijavite se na F-zin, Faktografov newsletter

Prijava

Prijavom pristajete na Uvjete korištenja i Politiku privatnosti.

Brojni dokazi da je Harris primila cjepivo

Trenutak u kojem potpredsjednica SAD-a prima cjepivo vidljiv je i na fotografiji Reutersa.

Pregledom videa u boljoj rezoluciji koji je objavio Los Angeles Times jasno se vidi da je igla na injekciji sastavljena s plastičnim poklopcem. Talijanski fact-checkerski portal Open je također 2021. pisao o ovoj temi i vizualno obilježio dijelove na snimci zaslona videa.

“Igla je obilježena zelenom bojom, sklopivi element cjepiva ljubičastom, a čep žutom bojom”, ističe Open.

Screenshot/Open Online

Uvećani kadar na videu koji dijeli Portal Hop prikazuje medicinsku sestru kako stavlja poklopac na iglu nakon primjene cjepiva. Medicinska sestra to čini jednom rukom gurajući poklopac na naslon stolca na kojem Harris sjedi, dok lijevom rukom pritišće Harrisinu ruku.

Plastični poklopci na iglama cjepiva nisu ništa neuobičajeno, a koriste se i za sva druga cjepiva. Plastični poklopci na iglama stavljaju se u svrhu zaštite medicinskih radnika koji primjenjuju cjepiva, kako ne bi došlo do slučajnih uboda.

Sporni kadar koji je protumačen kao da medicinska sestra nije cijepila Kamalu Harris je upravo taj u kojem prislanja injekciju u rukohvat stolice, a to je učinila upravo kako bi vratila zaštitni poklopac na iglu nakon cijepljenja s obzirom na to da je drugom rukom pridržavala vatu na ruci.

Točan trenutak dok je igla u ruci potpredsjednice SAD-a vidljiv je na tri fotografije objavljene na servisu Getty Images (1,2,3).

Zaključno, potpredsjednica SAD-a i kandidatkinja Demokratske stranke za predsjednicu SAD-a Kamala Harris nije se lažno cijepila kao što se tvrdi u statusu i implicira u videu. Radi se o videu loše rezolucije koji se krenuo širiti još 2021. kada su o njemu pisali brojni fact-checkeri i utvrdili da se Harris zaista cijepila. Naime, sporni kadar u kojem medicinska sestra prislanja injekciju na rukohvat stolice kako bi zatvorila plastičnu zaštitu od igle jer je drugom rukom držala vatu na Harrisinoj ruci protumačen je kao da nije primila cjepivo. Međutim, brojni videi bolje rezolucije, kao i nekoliko fotografija svjetskih novinskih agencija dokazuju da je Harris zaista primila cjepivo protiv koronavirusa.

The post Snimka Kamale Harris pogrešno protumačena kao ‘lažno cijepljenje’ appeared first on Faktograf.hr.

pročitaj cijeli članak

cijepljenje (9)KAMALA HARRIS (153)Koronavirus (21)predsjednički izbori sad (5)Razotkriveno (54)