Pregled tjedna: Vedriš i Grubišić o nekretninama, Krešić o turizmu

narod - prije 5 sati - link

VedrišVedriš

U pregledu tjedna izdvajamo izjave na aktualnu temu poreza na nekretnine. O njoj su govorili Mladen Vedriš i Andrej Grubišić. Izazove u turističkom sektoru analizirao je Damir Krešić.

Vedriš o porezu na nekretnine: ‘Pitanje je što ovdje oporezujete’

Ekonomski stručnjak Mladen Vedriš gostovao je u N1 Studiju uživo gdje je komentirao uvođenje poreza na nekretnine.

“Mora se oporezivati svaka vrsta imovine, ali pitanje je što ovdje oporezujete. Ne možete na isti način tretirati komad zemlje ili napuštenu kuću u Slavoniji s cijenom nekretnine u Zagrebu ili Splitu. Drugi problem su nesređene vlasničke knjige, pa koga ćete onda oporezivati”, kazao je Vedriš.

“Mislim da hoće i da će tražiti pojedina ad hoc rješenja koja su prihvatljiva. Ima džepova gdje se nešto može napraviti. Ima mogućnosti. Ja ne vidim jednu varijantu sveobuhvatnog poreza na nekretnine, ali pojedini segmenti koji su uređeni i gdje se poreznom politikom može intervenirati su dobrodošli”, dodao je.

 

>Pregled tjedna: Raspudić i Grmoja o Milanoviću, Marić o suđenju na EP-u

Grubišić o porezu na nekretnine: ‘Protiv sam, razlozi su brojni’

Ekonomski analitičar Andrej Grubišić osvrnuo se na poreznu reformu i uvođenje poreza na nekretnine: “Protiv sam, razlozi su brojni. Jedno od prirodnih prava je pravo na privatnu imovinu i slobodno raspolaganje privatnom imovinom sve dok drugima ne zabranjujete isto pravo i dok drugima ne nanosite štetu.

Ne postoji ni jedna zemlja srednje visokog ili visokog dohotka koja ima porez na nekretnine, a da građani tvrde da je stanovanje postalo priuštivije. Razlozi uvođenja poreza na nekretnine u pojedinim zemljama su bili širenje porezne baze kako bi se mogla hraniti rastuća državna potrošnja”, kazao je među ostalim Grubišić.

>Pregled tjedna: Penava o Pupovcu, Belobrajdić o hrvatskom filmu u Cannesu, klapa ‘Sv. Juraj’ u Lourdesu

Krešić: Hrvatski turizam pleše po rubu, cijene i kvaliteta već su u raskoraku

Ravnatelj Instituta za turizam Damir Krešić gostovao je u N1 Studiju uživo. Osim o rezultatima turističke zone i problemima prekomjernog turizma, Krešić je istaknuo da su cijene i kvaliteta ove grane već u raskoraku.

“Hrvatski turizam pleše po rubu”, kazao je slikovito.

 

Objava Pregled tjedna: Vedriš i Grubišić o nekretninama, Krešić o turizmu pojavila se prvi puta na narod.hr.

pročitaj cijeli članak

Hrvatska (4187)Izdvojen članak (988)