U izjavi novinarima nakon godišnje skupštine stranke te izbora za predsjednika, Puljak je stranačkim kolegama zahvalio na povjerenju koji su mu ponovno dali te rekao kako žele stvoriti organizaciju koja će u budućnosti preuzeti odgovornost za transformaciju Hrvatske u modernu i naprednu zemlju i omogućiti ljepši i ugodniji život u našim općinama, gradovima, županijama i u cijeloj Hrvatskoj.

Mi smo najjača liberalna stranka u Hrvatskoj i idućem razdoblju radit ćemo na osnaživanju centrističkih politika i okrupnjavanju i osnaživanju Centra i srodnih stranaka i pojedinaca, dodao je Puljak naglasivši, uz malu pomoć kolega, tri ključne riječi – sloboda, odgovornost i meritorkracija. “Držimo da na njima treba temeljiti budućnost Hrvatske”, dodao je.

Novo Predsjedništvo stranke, rekao je, uskoro će donijeti odluku “na koji način će Centar izaći na predsjedničke izbore”, a nakon pitanja novinara hoće li Centar imati svojeg kandidata ili podržati nekog, poručio je da će “razmotriti različite opcije i onda odlučiti”.

Lokalna zajednica trebala bi biti posrednik u iznajmljivanju stanova

Jedan od fokusa stranke u idućem razdoblju, istaknuo je, bit će “priuštivo stanovanje” te Centar smatra da velike gradove i urbane centre treba osnažiti da preuzmu odgovornost za gradnju velikog broja stanova za priuštivo stanovanje, odnosno za najam.

Zalagat će se i za uspostavu novog modela kojim bi lokalne zajednice bile “posrednik”, odnosno na sebe bi preuzele iznajmljivanje praznih stanova od onih koji takve stanove imaju, ali ih iz bilo kojeg razloga ne iznajmljuju, a onda bi te stanove dale u podnajam građanima.

U Hrvatskoj, rekao je, ima jako puno praznih stanova. “Nije to brojka od 600.000 o kojoj se govori, ali i dalje je velika brojka, po nekim procjenama u Splitu ih je 15.000, u Zagrebu oko 55.000”, naveo je.

Kao treći fokus ističe, promjenu urbanističkih politika kako bi se i privatnicima omogućilo da jedan dio stanova koji grade “pripadne Fondu za priuštivo stanovanje”.

Novinari su ga pitali kakav je stav stranke o uvođenju poreza na nekretnine i najavi Vlade da će lokalna zajednica određivati koliko će taj porez iznositi, a Puljak je poručio kako će pričekati da vide kako će izgledati konačni prijedlog, no dodao je kako “promjena poreza kakvu radi Vlada nije domišljena te će kreirati više problema nego što će ih riješiti”.

Upitan  o kakvim se nepravilnostima i kršenju zakona radi u splitskom HNK, o čemu je nedavno govorila ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek, Puljak je odgovorio da neki od pravilnika nisu usklađeni s promjenama zakona te će se to riješiti u hodu kroz idućih 60 dana, “a ostalo su neke manje sitnice i manje nepravilnosti koje će se ispraviti”.

Na dodatno pitanje novinara istaknuo da nema nikakve financijske štete za kazalište. “Dapače, financijski stoji bolje nego ikad”, rekao je.