“Sretan sam što počinje u ponedjeljak”, komentirao je u petak Pep Guardiola, trener engleskog diva, koji je prije toga dodao ironično: “Znam da će biti drugih glasina, novih stručnjaka u vezi sa sankcijama”.

Broj optužbi protiv kluba (115) i pedigre optuženog, četverostrukog uzastopnog prvaka Engleske, nude neviđen i spektakularan karakter onome što su mediji prozvali “sportskim suđenjem stoljeća”. No, nema suca ni porote, već samo zatvorena vrata neovisne komisije koja bi na nepoznatoj lokaciji nekoliko tjedana trebala prikupljati riječi oba tabora, prije nego što, prema najoptimističnijim procjenama, donese odluku početkom 2025. godine.

Premier League, organizator najpraćenijeg nogometnog prvenstva na svijetu, smatra da je Manchester City svjesno zaobišao financijska pravila nametnuta između 2009. i 2018. kako bi potaknuo svoje sportske ambicije. U tom intervalu “Građani” su tri puta osvojili prvenstvo, a nakon toga su uzeli i Ligu prvaka 2023.

Konkretno, Manchester City je optužen da je zaobišao financijske propise engleske lige nakon što ju je 2008. preuzeo konzorcij Abu Dhabi United Group (ADUG), u vlasništvu Sheikha Mansoura.Sumnja se da je holding tvrtka masivno ulagala, izvan nametnutih ograničenja, tajno prosljeđujući svoj novac preko Etihada, emiratskog zračnog partnera kluba i sponzor majica i stadiona. Navodno je isplaćivala neprijavljene dodatke na plaću Robertu Manciniju, jednom od bivših trenera, te pojedinim igračima.

Manchester City također mora odgovarati za navodna kršenja financijskog fair playa od strane UEFA-e (razdoblje 2013.-2018.) i Premier lige (2015.-2018.).Ukupno se klub suočava sa 115 optužnica: 80 financijskih prekršaja (razdoblje 2009.-2018.) i dodatnih 35 zbog navodne nesuradnje u istrazi.

Sankcije, ako ih bude, mogu ići sve do oduzimanja bodova, pa čak i isključenja iz engleskog prvenstva, od kojih je City osvojio šest puta od posljednjih sedam izdanja.