Osim mirisnih jastučića, evo kako još možete iskoristiti lavandu u svojem domu

novilist - prije 8 sati - link

Lavanda je fantastična biljka koja ima mnogo namjena, od onih ljekovitih pa do utilitarnih.

Postoji puno načina kako ju možete koristiti u svom domu – uz dakako mirisne jastučiće koji se nalaze u gotovo svakom ormaru, otkrivamo još pokoji mirisni trik.

Nek’ kuća miriši!

Očit adut lavande je njen neodoljivi miris, pa počinjemo s jednom podosta očitom idejom – možete ju koristiti kao “parfem” za kuću.

Eterično ulje lavande je fantastičan način za upravo to, a njen aromatičan i cvjetni miris učinit će vaš dom predivnom opuštajućom oazom. Uz to, neutralizirati će sve neugodne mirise.

Ulje lavande kao miris za dom možete koristiti tako da nekoliko kapi nakapate u zdjelicu potpourrija, upaliti mirisnu svijeću ili razrijeđeno malo naprskati po prostoriji.

I za čišćenje

Eterično ulje lavande možete koristiti i za čišćenje jer ima prirodni antibakterijski, antivirusni i antiseptički učinak koji će ostaviti vaš dom čistim bez ikakvog oštrog kemijskog mirisa.

Dodajte nekoliko kapi eteričnog ulja u kantu s mješavinom tople vode i bijelog octa za brisanje podova ili pak sličnu mješavinu stavite u bočicu s raspršivačem i koristite za čišćenje i dezinfekciju površina i čišćenje kupaonice.

Saveznik protiv kukaca

Miris lavande, iako većini nas neodoljiv, mnogim je kukcima potpuno oduran. Zahvaljujući tome možete zaštititi svoju odjeću i mnoge druge predmete u domu od invazije raznih kukaca i buba, a kako biste spriječili užasne moljce u odjeći, dodajte jednu od vrećica sušene lavande u svoj ormar ili ladice. Ovo ne samo da će pomoći u odbijanju moljaca, već će i vaša odjeća mirisati svježe i lijepo.

Lavanda se također može koristiti za odvraćanje insekata koji više žele grickati vas nego vašu odjeću. Miris lavande može se koristiti za primjerice tjeranje komaraca. Dodajte nekoliko kapi eteričnog ulja lavande u bočicu s raspršivačem u kojoj je mineralna voda i pošpricajte po svim izloženim dijelovima kože kako biste otjerali bube. Međutim, ako vas i ugrize pokoja, možete staviti kap ulja lavande na ugriz kako biste ublažili svrbež i potaknuli zacjeljivanje.

Objava Osim mirisnih jastučića, evo kako još možete iskoristiti lavandu u svojem domu pojavila se prvi puta na Novi list.

pročitaj cijeli članak

čišćenje (29)Life (499)Zelena nit (38)