Čak 450 mićih i onih malo većih vatrogasaca pokazalo znanje u Velim Munama

novilist - prije 12 sati - link

 

VELE MUNE  U organizaciji Vatrogasne zajednice Primorsko-goranske županije i Dobrovoljnog društva Kras, u subotu je u Velim Munama, na igralištu NK-a Mune održano 30. izdanje Županijskog natjecanja podmlatka i mladeži. Od ranih jutarnjih sati čak 42 natjecateljska tima dobrovoljnih vatrogasnih društava Primorsko-goranske županije, natjecalo se u dvije kategorije – natjecateljska vježba s vatrogasnom brentačom, i to djeca starosti od 6 do 12 godina i mladež starosti od 12 do 16 godina, te štafetna utrka. Županijski vatrogasni zapovjednik, Dario Gauš bio je zadovoljan dobrim odazivom, a i vremenskim prilikama, jer je lagana kišica počela tek kada je završeno natjecanje.

Foto galerija: Županijsko natjecanje vatrogasnog podmlatka i mladeži u Velim Munama Foto: Marko Gracin

Voditelj ovog jubilarnog županijskog natjecanja, Klaudijo Filčić, rekao je da je na natjecanju bilo oko 450 djece, odnosno podmlatka i mladeži iz cijele županije.

– Svaka ekipa broji devet članova, jer djecu otpočetka učimo timskom radu. Natjecanje se odvija po pravilima međunarodne organizacije CTIF. Prve tri ekipe idu na državno natjecanje, a državni pobjednici i na međunarodna natjecanja, objašnjava Filčić.

Tako se to radi / Foto Marko Gracin

Jedina aktivnost

Na području Vatrogasne zajednice Primorsko-goranske županije ima ukupno oko 600 djece koja su uključena u rad vatrogasnih društava, ali, nažalost, neka vatrogasna društva u manjim mjestima nemaju podmlatka i mladeži, jer jednostavno u nekim mjestima nema djece. U malim mjestima gdje djece ima, vatrogasna društva su jedina aktivnost za njih. Dvojicu mladih natjecatelja pitamo kako to da su se odlučili za vatrogasnu mladež, a ne za neku drugu aktivnost.

Rezultati 30. Županijskog natjecanja podmlatka i mladeži

 

Podmladak muški

1. DVD Prezid

2. DVD Stara Sušica

3. DVD Skrad

Podmladak ženski:

1.DVD Škrljevo

2. DVD Skrad

3. DVD Prezid

Mladež muški:

1. DVD Skrad

2. DVD San Marino – Novi Vinodolski

3. DVD Klana

Mladež ženska:

1. DVD Prezid

2. DVD Klana

3. DVD Delnice

Muška i ženska mladež – ukupno šest ekipa plasirali su se na državno vatrogasno natjecanje sljedeće godine.

– Mi smo iz malog mjesta, gdje nema drugog izbora, odgovaraju mladi vatrogasci.

Iz razgovora s brojnim volonterima na igralištu NK-a Mune, saznajemo da je rad s djecom i mladeži jedna od važnijih zadaća svake vatrogasne organizacije, dobrovoljnog vatrogasnog društva i vatrogasnih zajednica svih razina.

Program rada s vatrogasnom mladeži provode osposobljeni instruktori, voditelji vatrogasne mladeži, a na svim organizacijskim razinama djeluje posebno tijelo – Savjet vatrogasne mladeži, zaduženo za provedbu programa rada s vatrogasnom mladeži. Svojim djelovanjem nastoje privući što više djece i mladeži, s ciljem prenošenja znanja i vještina za siguran život u zajednici i širenje protupožarne kulture.

U vatrogastvu od malih nogu / Foto Marko Gracin

Profesionalni poziv

Zanima nas odluče li se neki od brojnih mladih vatrogasaca i za profesionalni poziv vatrogasca.

– Problem je što mladež prema međunarodnim pravilima završava sa 16. godinom života, a bilo bi dobro da se do punoljetstva nastave aktivnosti, što bi dalo kontinuitet. Ipak mnogi od mladih vatrogasaca i odluče se za taj poziv, objašnjava Filčić.

Županijsko natjecanje mladih vatrogasaca u Velim Munama pokazalo je svojom masovnošću da jedan od zadataka svake vatrogasne postrojbe, uključivanje mladih u rad dobrovoljnih vatrogasnih društava, uspješno obavljaju. Neka manja mjesta iako imaju DVD, zbog nedostatka djece ne mogu formirati natjecateljsku ekipu, pa im se izlazilo ususret da umjesto devet imaju pet članova, kako bi i oni bili dio ovog zanimljivog natjecanja. Bilo je zanimljivo vidjeti rad volontera s mladima i njihovo osposobljavanje i možda pripremu za buduće odgovorno preuzimanje važnih uloga u vatrogastvu.

Objava Čak 450 mićih i onih malo većih vatrogasaca pokazalo znanje u Velim Munama pojavila se prvi puta na Novi list.

pročitaj cijeli članak

rijeka (1117)vatrogasci (271)