Sud: Dvije ‘transrodne’ tinejdžerice iz New Hampshirea mogu se baviti ženskim sportovima

narod - prije 5 sati - link

trasrodnih sportašica transrodnetrasrodnih sportašica transrodne

Savezni sudac izdao je zabranu kojom se djelomično blokira provedba zakona iz New Hampshirea koji ‘transrodnim’ učenicima zabranjuje natjecanje u školskim sportskim timovima koji su usklađeni s njihovim ‘rodnim identitetom’. Odluka se odnosi na dvije ‘transrodne’ tužiteljice, dva dječaka koji se predstavljaju kao djevojčice.

Zakon o kojem je riječ, donesen je u srpnju i zahtijeva od učenika od 5. do 12. razreda da se natječu u školskim sportskim timovima koji odgovaraju spolu navedenom u njihovim rodnim listovima. No, dvije ‘transrodne’ tinejdžerice i njihove obitelji tužile su obrazovne službenike New Hampshirea, tvrdeći da ta mjera krši pravila o građanskim pravima koja sprječavaju spolnu diskriminaciju u obrazovnim programima i aktivnostima koje financira savezna država.

> Pobuna sportašica protiv ‘transrodnih’ sportaša: Takva pravila nas diskriminiraju

Zabrana se odnosi na dvije tinejdžerice koje su podnijele tužbu – Iris Turmelle i Parker Tirrell, piše NBC News.

“Stvarno sam se radovala početku svoje nove škole i okušavanju u atletici i tenisu. Samo želim iste prilike kao i druge djevojke u školi,” rekla je Turmelle u izjavi.” Stvarno sam sretna što znam da sada imam priliku okušati se u timu, učiti, igrati i steći nova prijateljstva.”

“Jedini tužitelji u ovom slučaju su Parker i Iris, ali sudu je jasno da je zakon diskriminatoran i krši američki Ustav”, rekao je Chris Erchull, odvjetnik u GLAD-u, u e- mailu NBC Newsu.

Počevši od 2020. godine, 25 država donijelo je zakone koji zabranjuju nekim ili svim ‘trans’ učenicima da se natječu u sportskim timovima u skladu s njihovim ‘rodnim identitetom’.

Objava Sud: Dvije ‘transrodne’ tinejdžerice iz New Hampshirea mogu se baviti ženskim sportovima pojavila se prvi puta na narod.hr.

pročitaj cijeli članak

Izdvojen članak (967)Sport (11518)sud (25)transrodni sportaši (16)