Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij rekao je kasno u petak da njegov plan za pobjedu ovisi o odluci Washingtona, jasno se referirajući na odobrenje za korištenje raketa dugog dometa, što je Kijev dugo tražio od saveznika u NATO-u.

“Potrebne su snažne odluke. Teror se može zaustaviti uništavanjem vojnih objekata iz kojih potječe”, objavio je na Telegramu u subotu Andrij Jermak, šef ureda Zelenskog.

Kijev je rekao da su takvi udari ključni za ograničenje sposobnosti Moskve da napadne Ukrajinu, ali saveznici ih do sada nisu bili voljni dopustiti, navodeći strah da će ih Moskva tretirati kao eskalaciju i zbog sumnje u učinkovitost.

Iako dosad nije objavljena nikakva službena odluka, zamjenik ruskog ministra vanjskih poslova Sergej Rjabkov rekao je da je ona već donesena i priopćena Kijevu, te da će Moskva morati odgovoriti.

“Odluka je donesena, carte blanche i sve olakšice su dane (Kijevu), tako da smo spremni na sve”, rekao je Rjabkov, prenosi RIA.

“A mi ćemo reagirati na način koji neće biti lijep”, dodao je.

“Rastopljena mrlja”

Bivši ruski predsjednik Dmitrij Medvedev, koji je trenutno zamjenik predsjedavajućeg Vijeća sigurnosti Rusije, rekao je da Zapad iskušava rusko strpljenje, ali ono nije bezgranično.

Medvedev je rekao da ukrajinski upad u rusku regiju Kursk, koji je Zelenski opisao kao uspješnu operaciju usporavanja napredovanja Rusije, Moskvi već daje formalne temelje za korištenje svog nuklearnog arsenala.

Medvedev je rekao da bi Moskva na kraju mogla pribjeći nuklearnom oružju ili upotrijebiti neko od svojih nenuklearnih, ali još uvijek smrtonosnih novih oružja za napad velikih razmjera.

“I to bi bilo to. Divovska, siva, rastopljena mrlja umjesto ‘majke ruskih gradova’”, napisao je na Telegramu, referirajući se na Kijev.

Jermak je odgovorio da “glasne prijetnje Putinova režima svjedoče samo o njegovom strahu da bi teroru mogao doći kraj”.