‘Ovo još nikome nije uspjelo’: Plenković o povijesnom dizanju kreditnog rejtinga i rekordnoj zaposlenosti

novilist - prije 5 sati - link

Premijer Andrej Plenković jutros je u emisiji “Intervju tjedna” Hrvatskog radija komentirao sinoćnju vijest da je agencija Standard & Poor’s povećala dugoročni rejting Hrvatske s razine BBB+ s pozitivnim izgledima na razinu A- s pozitivnim izgledima.

“Ovo je prvi put u povijesti. Hrvatska od kad nas sve tri svjetske agencije mjere nikad nije bila u A razini. Mi smo bili u takozvanom smeću, BBB s negativnim izgledima 2015. godine, rekao je Plenković i potom komentirao najnižu nezaposlenost ikad, navodeći kako danas u Hrvatskoj ne radi samo onaj tko to ne želi.

“Zaposlenost puno gore, nezaposlenost dolje, BDP rast gore, a inflacija dolje. To je slika Hrvatske danas s ogromnim projektima koje realiziramo i zato oni to vide.  Narasti za pet stupnjeva po kreditnom rejtingu od 2018., 2019. do danas – to nije nikome uspjelo globalno. Nema nijedne druge zemlje, to su oni baš rekli – ovako brzi i nagli rast rejtinga kakav ima Hrvatska, to nije zabilježeno. Drugi iza nas po brzini je Portugal”, rekao je Plenković.

Upitan o Vladinim mjerama, smanjenju subvencija i najavi poskupljenja energenata, Plenković je rekao da građani zadnje tri godine plaćaju cijenu struje i plina kao da energetske krize nema.

“Zašto to nismo osjetili na našim računima? Zbog Vlade, zbog politike državnog intervencionizma. Ja sam kao premijer imao jednu jedinu ideju, a to je sačuvati socijalnu koheziju. Ja ne mogu u tržišnom gospodarstvu igrati ulogu dogovorne ekonomije – ti ćeš proizvoditi to, ti ćeš prodavati to, ti po toj cijeni to i onda će potrošač platiti po toj cijeni. No ne vidim pritisak na one koji formiraju cijene u trgovačkim centrima. Nisam vidio da su mediji napravili pritisak na njih da smanje cijene, rekao je Plenković, piše HRT.

Objava ‘Ovo još nikome nije uspjelo’: Plenković o povijesnom dizanju kreditnog rejtinga i rekordnoj zaposlenosti pojavila se prvi puta na Novi list.

pročitaj cijeli članak

Andrej Plenković (510)Hrvatska (4176)