Biden i Starmer ne žele otkriti je li donijeta odluka o gađanju Rusije zapadnim dalekometnim oružjem

novilist - prije 7 sati - link

Britanski premijer Keir Starmer rekao je nakon sastanka s američkim predsjednikom Joeom Bidenom da su Ujedinjeno Kraljevstvo i SAD zauzeli „čvrst stav“ u potrazi za rješenjem sukoba u Ukrajini.

Starmer je opisao svoje razgovore s Bidenom kao „duge i produktivne“, ali nije želio govoriti o tome što su odlučili u vezi s ukrajinskom potencijalnom uporabom zapadnog oružja protiv ciljeva na ruskom teritoriju.

Na početku sastanka u petak u Plavoj sobi u Bijeloj kući u Washingtonu, Biden je na pitanje o prijetnji ruskog predsjednika ratom s NATO-om odgovorio: „Ne razmišljam puno o Vladimiru Putinu“.

Na pitanje o odluci u vezi s ukrajinskom potencijalnom uporabom projektila dugog dometa, Starmer je rekao novinarima: „Dugo smo raspravljali o strategiji u Ukrajini, naravno, na Bliskom istoku i u drugim dijelovima svijeta. Ovo nije bio sastanak o konkretnim vojnim sposobnostima. Nismo se zbog toga danas sastali. Sastali smo se da odvojimo vrijeme za stratešku raspravu kako bismo razmotrili taktičke odluke unutar šire strategije.”

“Sastanak je bio produktivan i donijeli smo odluke. Jako sam zadovoljan što smo održali sastanak.“

Starmer je na početku razgovora rekao da će sljedeći tjedni i mjeseci biti „ključni“ u Ukrajini i da je „važno“ da Velika Britanija i SAD nastave podržavati Ukrajinu u borbi protiv Rusije.

Sastanak je uslijedio nakon što je ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij izrazio svoju frustraciju stalnim ograničenjima upotrebe zapadnog oružja protiv ruskih ciljeva.

Nakon sastanka s britanskim ministrom vanjskih poslova Davidom Lammyjem i američkim državnim tajnikom Anthonyjem Blinkenom, Zelenskij je u opširnoj objavi na X-u napisao da „pitanja o tome zašto je Ukrajini potrebno dovoljno raketa dalekog dometa ne bi trebala biti neodgovorena“.

Starmer je u petak u Bijeloj kući rekao Bidenu: „Povijesno gledano, pokazali smo snagu našeg odnosa. Strateški smo usklađeni i imamo zajednički cilj u ovim globalnim pitanjima.“

 

Objava Biden i Starmer ne žele otkriti je li donijeta odluka o gađanju Rusije zapadnim dalekometnim oružjem pojavila se prvi puta na Novi list.

pročitaj cijeli članak

joe biden (202)Keir Starmer (31)rat u Ukrajini (420)Svijet (2039)