Nakon fake newsa da haićanski migranti jedu mačke i pse, Trump ne prestaje: ‘Deportirat ću ih sve’

novilist - prije 7 sati - link

Američki republikanski predsjednički kandidat Donald Trump obećao je u petak da će provesti masovne deportacije haićanskih imigranata iz grada Springfielda u Ohiju, iako je većina njih legalno u Sjedinjenim Državama.

Grad se danima nalazi na društvenim medijima nakon što su se desničarski agitatori uhvatili za lažne tvrdnje da došljaci s Haitija jedu kućne ljubimce.

“Provest ćemo velike deportacije u Springfieldu, Ohio”, rekao je Trump na konferenciji za novinare u svom golf resortu u blizini Los Angelesa. Većina od 15.000 Haićana u Springfieldu tamo je legalno. Trumpovo dugogodišnje obećanje da će provesti masovne deportacije obično se odnosi na one koji su ilegalno u zemlji.

Trump nije ponovio tvrdnju koju je iznio tijekom predsjedničke debate u utorak s demokratkinjom Kamalom Harris da imigranti jedu pse i mačke, primjedbe koje su se naširoko ismijavale.

Dvije osnovne škole su evakuirane, a jedna srednja škola u Springfieldu zatvorena je u petak nakon što su drugi dan zaredom upućene anonimne prijetnje bombom, prema ABC Newsu.

U Bijeloj kući predsjednik Joe Biden pozvao je na prestanak napada na haićansku zajednicu.

“To je jednostavno pogrešno. Tome nema mjesta u Americi. Ovo mora prestati – to što on radi. To mora prestati”, rekao je Biden.

Bidenova administracija je u lipnju proširila Privremeni zaštićeni status na stotine tisuća Haićana u Sjedinjenim Državama, desetljećima star program koji štiti legalne imigrante od deportacije i daje im radne dozvole. Ratovi bandi na Haitiju raselili su više od pola milijuna ljudi, a gotovo pet milijuna suočava se s nedostatkom hrane.

Trump je naveo napetosti u Springfieldu kao još jedan primjer potrebe za tvrdokornom imigracijskom politikom. Priljev Haićana potaknuo je gospodarstvo, ali je također opteretio socijalne službe.

“Ljut sam zbog ilegalnih migranata s Haitija koji preuzimaju Springfield, Ohio. Vidite taj nered, zar ne?” rekao je Trump na skupu u Las Vegasu kasnije u petak.

“Ljut sam što mlade američke djevojke siluju i ubijaju divlji strani kriminalci koji vrlo lako, ali vrlo ilegalno dolaze u našu zemlju”, dodao je kasnije u svom govoru.

Čelnici haićanske zajednice diljem Sjedinjenih Država rekli su da bi izjave republikanskog kandidata mogle ugroziti živote i dodatno raspiriti napetosti u Springfieldu.

“Trebamo pomoć, a ne mržnju”, rekao je gradonačelnik Springfielda Rob Rue za ABC News.

Gradske vlasti kažu da nisu primile nikakva vjerodostojna izvješća da je itko jeo kućne ljubimce.

 

Objava Nakon fake newsa da haićanski migranti jedu mačke i pse, Trump ne prestaje: ‘Deportirat ću ih sve’ pojavila se prvi puta na Novi list.

pročitaj cijeli članak

Donald Trump (389)Svijet (2039)