Tommy čeka odluku AZTN-a o Brodokomercu. Novi vlasnik još nije ušao u dućane riječke trgovačke kuće

novilist - prije 5 sati - link

RIJEKA  Oko Tommyjevog preuzimanja Brodokomerc Nove još uvijek nema vidljivijih poteza u smislu da bi se to vidjelo po novom ruhu i asortimanu robe ove riječke trgovačke tvrtke.

Razlog je to što pred nadležnom Agencijom za zaštitu tržišnog natjecanja (AZTN) postupak ocjene koncentracije još uvijek traje, što su nam potvrdili iz ovog regulatornog tijela. Iz odgovora AZTN-a vidljivo je da je Tommy prijavu namjere provedbe koncentracije, kako se formalno-pravno zove taj postupak pred Agencijom, podnio još sredinom lipnja, međutim, ista nije bila potpuna.

Prema onom što nam je potvrdilo više udjelničara Brodokomerc Nove, podsjetimo, upravo nekako u to vrijeme na račune sadašnjih i bivših zaposlenika Brodokomerc Nove »sjeli« su novci od ove transakcije. Prema dostupnim saznanjima, od 440 fizičkih osoba, njih 429 prenijelo je svoje udjele na Tommy, a u kuloarima se spominjala cijena od 17.500 eura po jednom poslovnom udjelu.

Foto Marko GRACIN

Prisutnost u regiji

Iz AZTN-a su, doznajemo, u dva navrata zatražili dopunu prijave, i to krajem lipnja i početkom kolovoza. Zadnju dopunu zaprimili su početkom ovog tjedna, nakon čega su u ovom regulatornom tijelu potvrdili da je prijava namjere koncentracije napokon potpuna. Time je od 9. rujna počeo teći zakonski rok od 30 kalendarskih dana u kojem ovo regulatorno tijelo za tržišno natjecanje treba donijeti odluku, a istog je dana na mrežnim stranicama AZTN-a objavljen i javni poziv svim konkurentima i drugim zainteresiranima da se Agenciji, ukoliko to žele, očituju o učincima te koncentracije na tržište što je, također, zakonska procedura.

Direktor Dragomir Perušić podnio ostavku

 

Za razliku od dućana Brodokomerc Nove, promjene su i službeno zavedene u sudskom registru iz kojeg se iščitava da je početkom lipnja ove godine došlo do promjena u Društvenom ugovoru ove tvrtke, dok je upis Tommyja kao jednog od osnivača odnosno većinskog udjelničara proveden koncem srpnja. Dugogodišnji direktor Brodokomerc Nove Dragomir Perušić podnio je ostavku i od početka rujna više ne obnaša funkciju predsjednika Uprave Brodokomerc Nove u kojoj je još ostao Erio Zahirović, kao njezin član.

Za pretpostaviti je da ovo preuzimanje Brodokomerc Nove i njihovih preostalih kvartovskih dućana u Rijeci i bližoj okolici ne bi trebalo dovesti do stvaranja vladajućeg položaja ili narušavanja tržišnog natjecanja na području Rijeke i Primorsko-goranske županije, još manje na nacionalnoj razini. Tommy je vodeći maloprodajni lider u Dalmaciji te sedmi trgovački lanac po tržišnom udjelu u Hrvatskoj. Prisutni su u deset županija, među kojima i u Primorsko-goranskoj. Na širem riječkom području imaju nekoliko trgovina – četiri u Rijeci, po jedan u Opatiji i Viškovu, a prisutni su i na otoku Krku, Rabu i u crikveničko-vinodolskom kraju. Koji su planovi Tommmyja kao novog vlasnika Brodokomerc Nove, zasad nije poznato. Kakve se to promjene mogu očekivati u njihovim kvartovskim dućanima te što mogu očekivati zatečeni zaposlenici, za očekivati je da bi se o tome moglo nešto više doznati nakon što se i službeno okonča postupak pred AZTN-om.

Snimio Marko GRACIN

Pad prihoda

S krajem prošle godine, prema podacima s Poslovna.hr, Brodokomerc Nova zapošljavala je 279 radnika, prema ostvarenom broju radnih sati, a poražavajuće zvuči podatak da je prosječna plaća iznosila svega 673 eura. Nastavio se i trend pada prihoda, pa je minula godina zaključena s 18,6 milijuna eura što je gotovo dva milijuna eura manje u odnosu na prethodnu godinu dok je gubitak iznosio blizu 1,2 milijuna eura. Nema pouzdanih podataka koliko je to još dućana ostalo u vlasništvu Brodokomerc Nove. Nakon prodaje nekadašnjeg Cash & Carryja na Krimeji i pozamašnog kompleksa na Kukuljanovu, kojom su se zatvorile nekadašnje kreditne obveze, njihova najznačajnija imovina u ovom trenutku jest zgrada odnosno poslovni prostori na Jelačićevom trgu u Rijeci, gdje je i sjedište tvrtke. Vrijednost dugotrajne imovine u bilanci Brodokomerc Nove evidentirana u iznosu oko 5 milijuna eura, od čega se 3,8 milijuna eura odnosilo na građevinske objekte, 521.000 eura bila je iskazana vrijednost zemljišta dok je 667.000 eura prikazano kao ulaganje u nekretnine.

Foto Marko Gracin

Objava Tommy čeka odluku AZTN-a o Brodokomercu. Novi vlasnik još nije ušao u dućane riječke trgovačke kuće pojavila se prvi puta na Novi list.

pročitaj cijeli članak

preuzimanje (5)rijeka (1119)