Berba grožđa je ove godine krenula najranije u zadnja tri desetljeća. To, kažu vinari, nije loša vijest

novilist - prije 9 sati - link

U vinogradima Agrolagune, Belja i Vupika u tijeku je berba grožđa koja je ove godine zbog klimatskih okolnosti krenula najranije u zadnjih 30-ak godina, a zbog specifične godine, koja je bila spoj i tople i hladne i kišovite i suhe, očekuju snažna i autentična vina.

Osim ranog početka, ova berba će, kako su naveli, biti zapamćena po iznimno visokim temperaturama te dugim toplinskim valovima tijekom kolovoza i početkom rujna koji su značajno otežavali rad beračima. Dosadašnja godišnja proizvodnja vina unutar kompanija Agrolagune, Belja i Vupika bila je na razini 10 milijuna litara vina.

U Agrolaguni kažu da je ovo ‘nevjerojatno izazovna godina’

Agrolagunini vinogradi protežu se na 636 hektara na terenima zapadne Istre u okolici Poreča, a uzgaja se 50 posto bijelih i 50 posto crnih sorti.

Ovogodišnja berba u Agrolaguni započela je 21. kolovoza s grožđem namijenjenim za proizvodnju pjenušca. Najveći fokus u Agrolaguni je pritom na Malvaziji Istarskoj, koja je ključna autohtona sorta. U berbi sudjeluje tim 50 berača, uz podršku dva stroja koji rade cijeli dan, dok jedan stroj radi i noćne smjene na najboljim položajima.

Zbog ubrzanog zrenja crnih sorti, ove godine se u Agrolaguni očekuje i raniji završetak berbe i to najkasnije u prvom tjednu listopada.

Direktor proizvodnje i vinarstva u Agrolaguni Josip Barišić kazao je kako je ova godina bila nevjerojatno izazovna. Vina će, kako je rekao, biti snažna, s izraženim aromama i povećanom strukturom, što je karakteristično za jednu od najtoplijih godina koja je ikada zabilježena.

“Svaka berba i godina nosi svoju specifičnost, a vino odražava te posebnosti. Upravo je to ljepota vinarstva – u svakoj čaši možete osjetiti karakteristike godine, bilo da je bila topla, hladna, kišovita ili suha. Ova godina bila je spoj svega navedenog”, istaknuo je.

Počeli su, kako je rekao, s hladnim i kišovitim vremenom u periodu cvatnje, što je značajno utjecalo na prinose. Smanjena oplodnja rezultirala je nižim urodom, no s druge strane, manji prinosi donijeli su bolju kvalitetu grožđa zahvaljujući većoj koncentraciji aroma i šećera.

Nakon toga, suočili su se se s izrazito toplim ljetom s više od 20 dana temperatura iznad 35 stupnjeva Celzijuza, a noćne temperature nisu padale ispod 30 stupnejva. “Takvi uvjeti su iznimno teški za vinovu lozu, jer u tim trenucima biljka gotovo prestaje funkcionirati. Sve to utjecalo je na datume berbe, razvoj aromatskog profila i ostale važne parametre vina. Kad sve to uzmemo u obzir, očekujemo snažna, kompleksna i autentična vina, jedinstvenog potpisa”, istaknuo je Barišić.

Belje: Umjesto berbe u rujnu i listopadu, sve sorte dozrele sredinom kolovoza

U Belju su kazali kako je do ove godine bilo nezamislivo da će se grožđe u Podunavlju brati sredinom kolovoza po najvišim ljetnim temperaturama, no iznimno visoke temperature utjecale su na ranije dozrijevanje grožđa. Tako je berba graševine kao najzastupljenije sorte na 564 hektara vinograda u Belju, na južnim padinama Banovog brda u središtu Baranje, započela gotovo mjesec dana ranije u odnosu na prethodnu godinu.

“Period vegetacije loze je krenuo ranije od uobičajenog pa su i sve faze razvoja i sazrijevanja grožđa, uključujući i berbu, uranile u odnosu na višegodišnji prosjek. Nakon kišnog svibnja, lipanj i srpanj su donijeli puno manje oborina s toplim i suhim vremenom, koje se nastavilo i u kolovozu i to uz vrlo visoke temperature pa nismo imali više što čekati”, pojasnio je razloge ranije berbe rukovoditelj vinogradarstva u Belju Tomislav Pintarić.

Za Baranju je karakteristična berba u rujnu i listopadu s obzirom na različito dozrijevanje nekoliko sorti. Ove godine je dozrijevanje svih sorti došlo ranije i u isto vrijeme, pa je velika prednost Belja upravo berba s dva moderna kombajna koji rade i po noći kako bi sve grožđe ubrali u trenutku pune zrelosti.

Osim berbe kombajnom, u Belju je važna i ručna berba grožđa koja se koristi za premium vina, kazali su u tvrtki navodeći kako dnevno u prosjeku na ručnoj berbi radi 70-tak berača. Ključna prednost u ovako izazovnoj godini, kako su naveli, je i lokacija vinarije u centru vinograda, koja omogućuje brz i efikasan prijevoz grožđa.

Direktorica Vina Belje Suzana Zovko kazala je kako je za ovu berbu ključan rad kombajna. “Imamo iznimno kratke faze dozrijevanja kroz koje grožđe prolazi, neovisno o sorti, zbog čega dolazi do preklapanja. Najveći izazov ove godine je ispoštovati optimalne rokove berbe za svaku sortu i za svaki tip vina koji planiramo proizvesti. Za ovako izazovnu berbu, posebno je važna dobra suradnja i sinergija između vinograda i vinarije kako bi se izvukao maksimum iz grožđa i proizvela prepoznatljiva vina visoke kvalitete,“ istaknula je Zovko.

Vupik završio berbu u rekordnom roku

U vinogradima Vupika berba je krenula sredinom kolovoza i to na 115 hektara. Prema riječima rukovoditelja PC Vinogradarstvo i vinarstvo Ivana Rupčića berba je završena početkom ovog tjedna i to u rekordnom roku.

“U Vupiku smo se fokusirali na berbu kombajnima. Svjesni smo svih izazova koje je donijela ova godina i zadovoljni smo s kvalitetom 1,5 milijuna kilograma ubranog grožđa, od kojeg je polovina graševina”, kazao je.

Objava Berba grožđa je ove godine krenula najranije u zadnja tri desetljeća. To, kažu vinari, nije loša vijest pojavila se prvi puta na Novi list.

pročitaj cijeli članak

berba grožđa (4)Gospodarstvo (361)