DP-ovci se okupljaju na klauzuri u Šibeniku. Tvrde da bi mogli privući neke oporbene zastupnike

novilist - prije 6 sati - link

Dva tjedna nakon unutarstranačkih izbora Domovinski pokret od subote do ponedjeljka održava Klauzuru u Šibeniku, gdje će članovi stranke razgovarati o nadolazećim političkim aktivnostima među kojima su zasjedanje Hrvatskog sabora i predsjednički izbori.

Klauzura Domovinskog pokreta održat će nakon burnih unutarstranačkih izbora između predsjednika stranke Ivana Penave i bivšeg zamjenika predsjednika Marija Radića. Izbori su okončani krajem kolovoza pobjedom Ivane Penave koji je dobio malo više od šezdeset glasova delegata na izbornom saboru, dok su ostali delegati s pravom glasa, predvođeni Radićem, napustili sjednicu.

Kao razloge napuštanja izbornog sabora održanog u hotelu International, naveli su odbijanje njihovog prijedloga da se glasa o načinu provedbe izbora za čelne funkcije stranke. Radić je tražio da glasanje bude tajno te da svaki kandidat imenuje svoje promatrače.

Već u prvim danima rujna, Radić i njegovi pristaše, među kojima su i zastupnik u Europskom parlamentu Stephen Nikola Bartulica te predsjednik saborskog kluba Igor Peternel, napustili su Domovinski pokret, a ubrzo nakon toga najavili su osnivanje nove političke opcije na desnom spektru. Formiranje nove stranke najavljeno je i jumbo plakatima s natpisom “Crno na bijelo”.

Dok sada već bivši DP-ovci poručuju da tu stranku napuštaju cijele gradske i županijske organizacije u Zagrebu, Osijeku i na sjeveru Hrvatske, iz Domovinskog pokreta odgovaraju da nema govora o masovnom napuštanju članova te da će stranka preživjeti raskol.

Tako će oni članovi koji su ostali u Domovinskom pokretu održati ovog vikenda Klauzuru koja će završiti konferencijom za medije predsjednika DP-a Ivane Penave u ponedjeljak ujutro, na kojoj će reći više informacija o zaključcima donesenim tijekom dvodnevnog druženja.

Jedno od pitanja koje javnost najviše zanima jest njihovo sudjelovanje na predsjedničkim izborima, odnosno hoće li poslati svoga kandidata u utrku za Pantovčak ili će podržati nekog od već istaknutih kandidata, poput aktualnog predsjednika Zorana Milanovića ili Dragana Primorca, uza kojeg je stao njihov koalicijski partner HDZ.

Domovinski pokret od svibnja je ove godine dio vladajuće koalicije s HDZ-om, a njezina stabilnost, kako tvrde, nije ugrožena odlaskom trojice zastupnika iz njihovog kluba, to su Igor Peternel, Krešimir Čabaj i Damir Biloglav, koji će u studenome aktivirati svoj mandat koji je trenutno u mirovanju.

Glavni tajnik DP-a i ministar poljoprivrede Josip Dabro nedavno je izjavio da vodi pregovore s dva zastupnika iz oporbenih redova o podršci vladajućoj većini, no nije još poznato o kome je točno riječ.

Objava DP-ovci se okupljaju na klauzuri u Šibeniku. Tvrde da bi mogli privući neke oporbene zastupnike pojavila se prvi puta na Novi list.

pročitaj cijeli članak

Domovinski pokret (335)Hrvatska (4174)