Blinken: Ruski medij RT provodi obavještajne aktivnosti u inozemstvu

novilist - prije 7 sati - link

Zemlje bi trebale tretirati djelovanje ruske državne televizije RT kao prikriveno obavještajno djelovanje, rekao je u petak američki državni tajnik Antony Blinken dok je predstavljano nove sankcije usmjerene prema navodnim ruskim kampanjama utjecaja u inozemstvu.

Sjedinjene Američke Države prošli su tjedan podigle optužnice protiv dvojice RT-ovih zaposlenike zbog pranja novca te su sankcionirale glavnu urednicu Margaritu Simonjan zbog, kako kažu, plana angažiranja američke tvrtke koja bi proizvodila online sadržaj i tako utjecala na ovogodišnje predsjedničke izbore u SAD-u.

Blinken je rekao novinarima u State Departmentu da ruski mediji zapravo “funkcioniraju kao de facto produžena ruka ruskog obavještajnog aparata.” RT je premašio domet medijske platforme te posjeduje kibernetičke sposobnosti i provodi skrivene inozemne informacijske kampanje, kao i kampanje utjecaja, rekao je Blinken pozivajući se na nove informacije, od kojih većina dolazi od zaposlenika RT-a.

“Danas objavljujemo da ovi mediji pod pokroviteljstvom Kremlja ne igraju samo ovu prikrivenu ulogu utjecaja kako bi podrivali demokraciju u Sjedinjenim Državama, nego i da se miješaju u suverene poslove zemalja diljem svijeta”, rekao je Blinken.

SAD, Britanija i Kanada surađivat će u diplomatskoj kampanji informiranja drugih zemalja o ruskim naporima, uključujući i dijeljenjem dokaza.

“Svaka vlada, naravno, odlučit će kako će odgovoriti na ovu prijetnju, no pozivamo svakog saveznika, svakog partnera, da počne tretirati djelovanje RT-a kao što bi tretirao bilo koje druge ruske obavještajne aktivnosti unutar svojih granica”, rekao je Blinken.

Objava Blinken: Ruski medij RT provodi obavještajne aktivnosti u inozemstvu pojavila se prvi puta na Novi list.

pročitaj cijeli članak

Antony Blinken (8)Novosti (1264)Rusija (548)sad (286)Svijet (2027)