U Slovenskom domu Bazovica ubrani plodovi najstarije loze na svijetu

novilist - prije 4 sata - link

“Stari trti čmo zapet, ji zaželeti mnogo let” – uz glazbu, pjesmu i nasmijana lica održana je svečana ceremonija prve berbe potomka najstarije vinove loze na svijetu.

Radi se o sorti “žametovka” koja raste u slovenskom Mariboru još od srednjeg vijeka, a sa svojih više od 450 dugih godina života, upisana je u Guinessovu knjigu rekorda. Uspijeva i raste na više od 200 mjesta u Sloveniji, a nekoliko njenih potomaka raste i na Kvarneru.

Jedan od njih je u Slovenskom domu Bazovica u Rijeci. Vremešna sorta u vrtu Slovenskog doma posađena je 2021. godine povodom 30. obljetnice Dana državnosti Republike Slovenije.
Sada, nešto više od tri godine kasnije, došlo je vrijeme za prvu berbu, koja je obilježena bogatim kulturnim programom.

Voditelj programa bio je Stane Kocutar, poznati enolog, novinar i povjesničar iz Maribora sa velikim znanjem i strašću prema vinovoj lozi.

“Prijatelji su nam rekli – što ako bude slab urod? A mi smo im odgovorili da ćemo se onda pobrinuti da bude dobar!”, rekao je Kocutar i nasmijao okupljene nadodavši da se još nije dogodilo da s hladnog gemišta tako brzo prijeđemo na kuhano vino, referirajući se na hladno vrijeme.

Predsjednica Slovenskog doma Jasmina Dlačić zadovoljna je što su se skupile dvije kulture da proslave simpatičan događaj.

“Najljepši dio svega je da se zajedno okupimo, da pomognemo manifestaciji i pokažemo se našem društvu i našim sugrađanima, jer tako dolazi do prijenosa slovenske kulturne tradicije u naše okruženje u Rijeci, a čak i šire budući da imamo goste iz Selca, Crikvenice i Novog Vinodolskog, gdje je su također posađeni potomci ove loze”, rekla je.

Posebni gosti svečanosti bili su Mačečniški brači, koji su prikazali starinski način branja grožđa i oživjeli duh prošlih vremena.

Sve je obogaćeno pjesmom Mješovitog pjevačkog zbora Kulturnog društva Franc Malečnik, čije su tradicionalne pjesme dodale starinskom i veselom ambijentu po kojem su Slovenci poznati.

Osim zbora, program su obogatile i glazbene točke dueta Ivana Harej-Harryja i Zdenke Kallan Verbanac.

Događaju su prisustvovali predsjednica Gradskog vijeća Crikvenice Vesna Car Samsa, ravnatelj centra za kulturu Novi Vinodosli Mario Butorac, Predsjednik Društva Sveta Lucija Crikvenica Miljenko Manestar, predsjednik Društva Ružica Vinodola Željko Šoštarić-Fumić, skrbnik loze Dinko Palinkaš i koordinator sadnje Željko Frković.

Ovaj događaj okupio je ljubitelje tradicije, vina i kulturne baštine, a posebno je važan jer podsjeća na duboku povezanost našeg kraja s vinogradarstvom. A stara loza sada živi novi život i na Kvarneru!

Objava U Slovenskom domu Bazovica ubrani plodovi najstarije loze na svijetu pojavila se prvi puta na Novi list.

pročitaj cijeli članak

rijeka (1117)Rijeka & Regija (1003)