Neki SDP-ovci bi referendum o pobačaju, a neki žele biti novi Fred Matić

narod - prije 4 sata - link

SDPSDP

Članstvo SDP-a sutra bira novog čelnika stranke. No, danas se pet kandidata za to mjesto ponovno sučelilo. Osobne vizije i planove iznijeli su pretendenti na predsjedničko mjesto SDP-a: Siniša Hajdaš Dončić, Mladen Kešer, Sanja Major, Mirando Mrsić i Zoran Paunović.

Kandidati su se oglasili i o brojnim svjetonazorskim pitanjima. Jedno od njih odnosilo se na pobačaj, nasilje nad ženama i molitelje na trgovima.

Mrsić zagovara referendum o pobačaju

Mirando Mrsić zagovara referendum o pitanju pobačaja. Istaknuo je da “pravo žene da raspolaže vlastitim tijelom” treba ići u Ustav. Na taj ga način, dodao je, “nijedna konzervativna Vlada neće moći zabraniti”.

“Moramo biti hrabri. Lako je deklarativno govoriti, ali ‘ajmo na referendum ako ne možemo dobiti dvotrećinsku većinu”, poručio je Mrsić.

Mladen Kešer kazao je da žena ima svako pravo na pobačaj te da se ono ne može oduzeti. Govoreći o moliteljima, kazao je da “ovo što se događa u RH nema veze s vjerom nego je ovo napad na ženu. Institucije moraju dati odgovor”, kazao je Kešer pozivajući predsjednika Vlade i MUP “da odrade svoj posao jer ovo je remećenje javnog reda i mira”.

Referendum o pobačaju za Kešera je nepotreban.

“Republika Hrvatska je 21. stoljeću i žena ima pravo da odlučuje, muškarac ima pravo da odlučuje”, zaključio je.

Hajdaš Dončić komentirao je da je SDP “jedina brana retrogradnim idejama”.

>SDP: 14. rujna članovi po načelu ‘jedan član – jedan glas’ biraju novo stranačko vodstvo

Major o moliteljima: ‘To je nešto što frustrira’

Sanja Major, osvrćući se na molitelje, kazala je da je “to nešto što frustrira”.

“Radi se o manipulaciji vjerom”, rekla je. Major smatra da nema potrebe za referendumom o pobačaju. Dodala je da je Ustavni sud “jasno dao naredbu da se taj zakon donese i još nije donesen”.

Zoran Paunović kazao je da kod kuće ima sina, ali i dvije kćeri koje odgaja da budu snažne.

“Što s klečavcima? Bilo je pitanje i u Splitu, kao budući predsjednik SDP-a, hoću li biti na predispoziciji sad kad je umro Fred Matić. Ja sam rekao da ću biti novi Fred Matić”, poručio je Paunović.

Objava Neki SDP-ovci bi referendum o pobačaju, a neki žele biti novi Fred Matić pojavila se prvi puta na narod.hr.

pročitaj cijeli članak

Hrvatska (4173)Izdvojen članak (955)mirando mrsić (7)Mladen Kešer (11)sanja major (11)Siniša Hajdaš Dončić (22)