Učenici “uplovili” u riječku luku na Festivalu Fiumare

novilist - prije 5 sati - link

U sklopu 11. Kvarnerskog festivala mora i pomorske tradicije – Fiumare 2024., na Pomorskom fakultetu u Rijeci danas je upriličena i mogućnost da se srednjoškolci, moguće neki i od njihovih budućih studenata, upoznaju s radom na suvremenim navigacijskim i brodostrojarskim simulatorima.

Naša ekipa zatekla je učenike Tehničke škole koji su pod vodstvom asistenta na Pomorskom fakultetu Marka Strabića imali prilike na navigacijskom simulatoru uploviti u riječku luku i na taj način, kroz vrlo realnu i zornu simulaciju uvjeta, iskusiti kako je biti na dužnosti zapovjednika broda.

Navigacijski simulator NTPro 5000 na Pomorskom fakultetu sastoji se od tri mosta koji su postavljeni u dvije zasebne prostorije. Na svakom mostu može se koristiti 49 matematičkih modela brodova i 48 plovidbenih područja.

Svi mostovi opremljeni su sa sustavom nadzornih kamera te imaju mogućnost povezivanja u jedan scenarij, odnosno omogućena je međusobna interakcija i stvaranje zajedničkog scenarija, odnosno zajedničke vježbe.

Svaki od mostova opremljen je zasebnim LCD projektorom visoke rezolucije, gdje je omogućena vizualizacija na platnu u sektoru od 60 stupnjeva.

Prvi most u konfiguraciji je FMB, a u prostoriji do još su dva zasebna funkcionalna komandna mosta, od kojih je jedan opremljen s dva multifunkcionalna prikaza, upravljačkom konzolom i DP konzolom, dok je drugi most opremljen jednim multifunkcionalnim prikazom te upravljačkom i DP konzolom.

Objava Učenici “uplovili” u riječku luku na Festivalu Fiumare pojavila se prvi puta na Novi list.

pročitaj cijeli članak

more (248)rijeka (1118)Rijeka & Regija (1005)