Čavle imaju novu odluku o stipendiranju, volontiranje postaje važan uvjet

novilist - prije 4 sata - link

Na sjednici Općinskog vijeća Čavala jednoglasno je usvojena odluka o stipendiranju učenika i studenata, kojom se, kako je istaknula načelnica, dodatno uređuju uvjeti dodjele stipendija, način objave natječaja, predlaže se imenovanje Povjerenstva za dodjelu stipendija, ukida se rangiranje stipendista te se uvodi odredba o obveznom volontiranju korisnika stipendije kao uvjet ostvarivanja prava na dodjelu stipendije sljedeće školske/akademske godine.

– Novost je da stipendisti od sljedeće školske, odnosno akademske godine moraju zadovoljiti uvjet od deset sati volontiranja. Imamo otvorenu viber grupu svih stipendista koje redovito obavještavamo o događanjima koje organizira Općina Čavle ili Turistička zajednica općine Čavle, u kojima mogu volontirati.

Prijavi nam se dosta njih, a kada krenu događanja, dođe njih dvoje ili troje. I ovdje smo ukinuli rangiranje, jer, ponavljam, svi koji se prijave, a zadovoljavaju uvjete, dobivaju stipendiju, pa nema potrebe za rangiranjem.

Godišnje naša Općina stipendira između sedamdeset i osamdeset stipendista, stipendije se redovno povećavaju, a povećat ćemo ih i ove godine. Sredstva se osiguravaju u proračunu, a kada u studenom vidimo koliko ima stipendista, ako nema dovoljno sredstava, povećavamo ih rebalansom, rekla je Cvitan Polić.

Problem prebivališta

Općina Čavle ima i novu odluku o stipendiranju sportaša, koja je usvojena većinom glasova. Kako je obrazložila načelnica općine Ivana Cvitan Polić, novom odlukom predviđa se promjena načina objave javnog natječaja, ukidanje rangiranja stipendista, predlaže se imenovanje Povjerenstva za dodjelu stipendija te se dodatno uređuju uvjeti dodjele stipendije i postupka odabira.

Protiv ove odluke glasali su vijećnici HDZ-a – Stanislav Žeželić, Denis Čargonja i Milan Milardović. Vijećnik Stanislav Žeželić rekao je kako je protiv toga da stipendije dobivaju i sportaši koji nisu s područja općine Čavle, a koji su članovi nekog od čavjanskih sportskih klubova.

– Mislim da to nije dobro, trebamo stipendije dodjeljivati našim sumještanima. Ova odluka izgleda mi kao da je pisana za nekoga. Nije u redu niti da je ukinuto rangiranje stipendista. Također, zanima me imaju li prednost pri dobivanju stipendije i djeca hrvatskih branitelja, rekao je Žeželić.

Neopravdano izostavljeni

Odgovorila mu je načelnica Cvitan Polić, koja je rekla kako je stavka da stipendije dobivaju i sportaši koji nisu s čavjanskog područja, ali koji su članovi čavjanskih sportskih klubova, bila dio prijašnje odluke koju je prije tri godine donijelo Općinsko vijeće.

– Riječ je o sportašima koji postižu iznimne sportske rezultate ne samo na državnom nego i na međunarodnom planu. Posljednji primjer su naše boćarice koje su dio pobjedničkog tima, neke od njih žive u Pašcu i na Orehovici, dakle na području grada Rijeke, gdje zbog toga što nisu članice riječkog kluba ne mogu dobiti stipendije.

One su dio uspjeha naših klubova i bile su neopravdano izostavljene. Dakle, uvjet da sportaš koji ne živi na našem području dobije sportsku stipendiju je uspjeh, jako dobar sportski rezultat, a među našim sportskim klubovima tome su se uz boćarice malo približili i atletičari sa svojim novim dobrim rezultatima.

Što se tiče rangiranja, kao i prednosti, ono je ukinuto jer svi koji se prijave na natječaj, ako zadovolje uvjete, dobivaju stipendiju, rekla je Cvitan Polić.

Također, dodala je kako će se ove godine prvi put, probno, prijave za natječaje za stipendiranje sportaša, učenika i studenata obavljati putem web-aplikacije, tako da se one mogu obaviti i izvan radnog vremena Općine.

Učestale provale u obiteljske kuće

Tijekom vijećničkog sata, vijećnik PGS-a Danijel Hatežić pitao je što se radi po pitanju učestalih provala u obiteljske kuće na čavjanskom području. Naime, rekao je kako je u posljednje vrijeme zabilježeno desetak provala, uglavnom kod starijih osoba, a provale su se događale i tijekom dana i noći.

– U kontaktu smo s policijom, koja je, prema našim saznanjima ušla u trag provalnicima. Čuli smo da je i u Rijeci bilo dosta provala, izgleda da je riječ o istim ljudima, o organiziranoj akciji. Imat ćemo sastanak s policijom i zatražiti da se pojačaju kontrole, rekla je načelnica Ivana Cvitan Polić.

SDP-ovog vijećnika Mirka Vukelića zanimalo je kakva je situacija s upisima u dječji vrtić, je li ostalo neupisane djece te je li se mijenjala ekonomska cijena vrtića, kao i cijena za korisnike.

– Dvadesetak djece upisano je u vanjske vrtiće, a problem su nam jaslice, jer nemamo dovoljno kapaciteta. Upravo zbog toga smo i krenuli u projektiranje dogradnje vrtića, kako bismo proširili kapacitete.

Što se tiče ekonomske cijene, kao i cijene za roditelje, ona se nije mijenjala, međutim, u pregovorima smo sa sindikatima oko povećanja plaće djelatnika, poskupili su energenti, pa ćemo vidjeti kako će biti, rekla je Cvitan Polić.

Objava Čavle imaju novu odluku o stipendiranju, volontiranje postaje važan uvjet pojavila se prvi puta na Novi list.

pročitaj cijeli članak

čavle (22)rijeka (1115)Rijeka & Regija (1000)stipendije (6)