Gospićko-senjska biskupija: Donacijama pomozite završetak kapelice u Srbu

narod - prije 4 sata - link

srbusrbu

Gospićko-senjska biskupija, potaknuta vjernicima katolicima iz Srba, koji su 1995. godine kao prognanici doselili iz Bosne i Hercegovine, pokrenula je projekt izgradnje kapelice u Srbu za njihove vjerske i sakramentalne potrebe. Izgradnjom crkve prognani vjernici iz Bosne i Hercegovine, nastanjeni u Srbu, dobit će doličan bogoslužni prostor za vjerske potrebe.

Prema izjavi voditelja Građevinskog ureda Gospićko-senjske biskupije, Marijana Šege, konstrukcija crkve-kapelice u potpunosti je izvedena.

>Što se točno dogodilo u Srbu i zašto je sporan ‘antifašistički’ karakter ustanka?

Nedostaje joj drvena krovna konstrukcija koja se montira na već gotove armirano betonske svodove. Zatim crkvu treba pokriti, tj. nedostaje joj krov, vanjska fasada objekta i unutarnja žbuka. Nakon toga, u kapelicu treba postaviti podne obloge, te završiti instalacijske radove kao što je provođenje struje i grijanja. Prije samog blagoslova kapelice, potrebno je unutarnje uređenje i oprema kao što su oltar, klupe i orgulje te uređenje vanjskog okoliša i popločavanje.

Srb pripada župi Boričevac

Povijesno mjesto Srb pripada župi Boričevac koja je u Drugomu svjetskom ratu, u proljeće 1941. pretrpjela velika ljudska i materijalna stradanja i razaranja. Njihove kuće, crkva i župni stan su spaljeni i razoreni.

Svi vjernici katolici, njih oko dvije tisuće, morali su napustiti svoja stoljetna ognjišta, a njihovi potomci do danas nisu ostvarili pravo povratka. Mještani sela Ivezići, njih 37, nisu se uspjeli spasiti, svi su pobijeni i bačeni u jamu, kod Brotnje, na Dabinu vrhu.

Godine 2017. izvršena je njihova ekshumacija i pokopani su na katoličkom groblju u Boričevcu.

Gospićko-senjska biskupija poziva sve vjernike i ljude dobre volje da se molitvom i donacijom prema svojim mogućnostima uključe u ostvarenje projekta, na duhovnu dobrobit tamošnjeg malobrojnog Božjeg puka.

Broj žiro-računa na koji se može izvršiti uplata s naznakom: Za gradnju crkve u Srbu je: Gospićko-senjska biskupija – ekonomat, Senjskih žrtava 36, 5300 Gospić; HR 78 2340 0091 310310230, SWIFT PBZGHR 2X.

Objava Gospićko-senjska biskupija: Donacijama pomozite završetak kapelice u Srbu pojavila se prvi puta na narod.hr.

pročitaj cijeli članak

Izdvojen članak (953)Kultura (774)