Županijska Regionalna razvojna agencija na EU Info danu predstavila najavljene natječaje iz EU fondova

riportal - prije 6 sati - link

Što nam donosi jesen u svijetu EU projekata bila je jedna od glavnih tema konferencije „EU info dan u Primorsko-goranskoj županiji- novosti u svijetu EU fondova“ u organizaciji Regionalne razvojne agencije Primorsko-goranske županije koja se održala u prepunoj dvorani riječkoga hotela Jadran.

Događaj je okupio stručnjake i dionike iz raznih sektora, s ciljem informiranja o novostima u svijetu EU fondova i projektima koji slijede.

Konferenciju je otvorio ravnatelj razvojne agencije Vedran Kružić, naglasivši da je trenutna financijska perspektiva orijentirana više na stvaranje znanja, razvoj inovativnih digitalnih i zelenih rješenja, nego na infrastrukturu kako je to bio slučaj u prethodnom razdoblju.

„Naša Agencija do sada je potpisala više od 50 sporazuma o suradnji na pripremi i provedbi EU fondova s javnopravnim tijelima na području županije, a ta je suradnja do danas rezultirala ulaganjima od preko 110 milijuna eura u kvalitetu i standard života stanovnika naše županije.“, istaknuo je Kružić.

Pročelnik Upravnog odjela za regionalni razvoj, infrastrukturu i upravljanje projektima Ljudevit Krpan prigodno se obratio prisutnima u ime Županije istaknuvši zadovoljstvo dosadašnjim korištenjem EU sredstava u PGŽ-u te najavio nastavak aktivne pripreme novih razvojnih projekata.

U uvodnom dijelu konferencije, Ana Martinac iz Regionalne razvojne agencije usporedila je Primorsko-goransku županiju s ostalim hrvatskim županijama u pogledu iskorištenosti europskih sredstava u proteklome razdoblju. Samo u okviru Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014.—2020. na području županije najviše se ulagalo u komunalnu infrastrukturu i poduzetništvo, a u usporedbi s ostalim županijama Primorsko-goranska najviše se istaknula po ulaganjima u energetiku i energetsku učinkovitost.

Što se novih EU natječaja planiranih za jesen tiče, najavljeno je da se prema posljednjim podacima Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova EU, najviše poziva očekuje u području jačanja zdravstvenog sustava, promicanja socijalnog uključivanja, obrazovanja i cjeloživotnog učenja. Tako će se kroz EU fondove moći ulagati u modernizaciju škola, studentskih domova, socijalnih ustanova, ali i turističke infrastrukture i proizvoda zdravstvenog i aktivnog turizma za koje je osigurano 300 milijuna eura. Za ulaganja u aktivnosti i programske sadržaje u okviru Europskog socijalnog fonda plus do kraja godine očekuje se desetak natječaja od kojih je najviše namijenjeno socijalnom uključivanju, što uključuje od ulaganje u inkluzivne usluge ustanova u kulturi, pokretne knjižnice ili pak socijalne usluge za djecu i povećanje kvalitete života umirovljenika.

Najavljene su i aktualnosti u okviru predstojećeg poziva za operacije od strateške važnosti u okviru INTERREG Programa Italija-Hrvatska 2021.-2027. Ovoga puta poziv je namijenjen isključivo hrvatskim i talijanskim županijama odnosno regijama i njihovim tijelima za istraživanja i suradnju u plavoj ekonomiji, klimatskim promjenama zelenom i otpornom okruženju te zaštiti bioraznolikosti. Dodatno, u okviru ovoga poziva, 12 milijuna eura bit će namijenjeno prekograničnim projektima za održivo pomorstvo i multi modalni prijevoz te kulturu i turizam.

Posebnu pažnju privukao je dr. sc. Davor Špoljar, član Tima Europe Direct Hrvatska i Erasmus+ ambasador za Hrvatsku u području obrazovanja odraslih koji je predstavio mogućnosti ulaganja u obrazovanje i mobilnosti putem programa Erasmus +. Na te natječaje mogu se javiti ustanove koje djeluju u području obrazovanja, osposobljavanja, mladih i sporta, ali i skupine mladih koje su aktivne u radu s mladima. Posebno je iskazan interes za projektni format malih partnerstava (KA2), na koji je u prošlome krugu bilo prijavljeno 148 projekata, od kojih je prihvaćen tek manji broj, njih 12, a najviše za područje mladih. Špoljar je istaknuo prednosti Erasmus akreditacija kako bi se sudionicima olakšalo sudjelovanje u programu. Akreditacije nisu uvjet, ali omogućuju jednostavnije sudjelovanje i trajni pristup financiranju projekata. Potrebno je samo navesti koje se aktivnosti planiraju i koliko će se sudionika uključiti, naveo je Špoljar.

Voditeljica područnog ureda za Primorje i Gorski kotar Hrvatske banke za obnovu i razvitak (HBOR) Vesna Bartolović Stančić, održala je izlaganje na temu korištenja financijskih instrumenata u okviru novog mehanizma – Urbanog razvojnog fonda. Tako će gradovi i općine, kako je navela Bartolović Stančić, iz ovog fonda moći financirati ulaganja u javnu i poslovnu infrastrukturu, s društvenim i komercijalnim sadržajima, koja ostvaruje prihode od naplate usluga, pod uvjetom da su projekti financijski održivi, te promiču zaštitu okoliša, energetsku učinkovitost i obnovljive izvora energije. Ovaj fond pomoći će gradovima, općinama i županijama ostvariti kreditiranje po iznimno povoljnim uvjetima za ulaganja u izgradnju višenamjenske, sportske, turističke, društveno-kulturne, poslovne i slične infrastrukture s najvišim iznosom do 10 milijuna EUR i rokom otplate do 15 godina.

Materijali s konferencije dostupni su na stranicama Regionalne razvojne agencije PGŽ.

The post Županijska Regionalna razvojna agencija na EU Info danu predstavila najavljene natječaje iz EU fondova appeared first on Riportal.

pročitaj cijeli članak

pgž (123)RIJEKA I PGŽ (777)