Vlada po treći put odobrila državna jamstva za završetak broda “Algoma Endeavour” u riječkom brodogradilištu

novilist - prije 1 dan - link

RIJEKA  Vlada je upravo odobrila izdavanje novih državnih jamstava “3. maju” za dovršetak samoiskrcavajućeg broda za rasuti teret “Algoma Endeavour”, novogradnje koja je trebala prema prvotnom ugovoru biti isporučena sredinom lipnja ove godine. Kako je na današnjoj sjednici Vlade izvijestio resorni ministar gospodarstva Ante Šušnjar, riječko brodogradilište dogovorilo je nove uvjete s kupcem ovog broda, kanadskom brodarskom kompanijom Algoma Corporation.

Problem neodostajućih sredstava koji još trebaju za završetak ovog broda za plovidbu sjevernoameričkim Velikim jezerima riješit će se na način da će Algoma financirati s 14 milijuna eura. Naravno, za te avansne uplate brodara potrebne su kontragarancije s trećemajske, a u ovom slučaju državne strane,   i to je upravo ovo što je danas odobreno na sjednici Vlade. To nije i konačan iznos  jer je istom Vladinom odlukom osigurano da se državnim jamstvima “pokrije” i garantni period u iznosu od čak 5 milijna američkih dolara, što je neoubičajeno visok iznos za uobičajene garantne radove nakon primopredaje nekog broda. U ugovoru koji je za ovu novogradnju “3. maj” potpisao s Algomom, podsjetimo, prije dvije godine, utanačani iznos garantnih radova iznosio je 500.000 kanadskih dolara.

Bez obzira što će Algoma po prvi puta dosad izdvojiti konkretna financijska sredstva za završetak “Endeavour-a”, vrijedi podsjetiti kako je, s ovim današnjom Vladinom odlukom, na ovom još uvijek nezavršenom brodu aktivno gotovo 89 milijuna eura državnih jamstava, što za kredite, koji su dosad u dva navrata odobreni, što kao kontragarancija kanadskom brodaru Algomi za sredstva koja će uložiti. Istovremeno, brod je originalno ugovoren za iznos od oko 47 milijuna eura, a koji je iznos sada u igri, nakon što su s Algomom ispregovarani novi uvjeti, tek se treba otkriti.

Objava Vlada po treći put odobrila državna jamstva za završetak broda “Algoma Endeavour” u riječkom brodogradilištu pojavila se prvi puta na Novi list.

pročitaj cijeli članak

brod (40)Gospodarstvo (359)rijeka (1113)