Autonomna plovila snimaju ispod površine Jadranskog mora, fotografirajući i bilježeći podatke o livadama morskih cvjetnica.

Također, pomoću senzora mjere različite parametre poput temperature vode, saliniteta i prisutnosti potencijalno opasnih tvari. To omogućuje znanstvenicima da na precizan i brz način dobiju informacije koje bi inače bile teško dostupne, rečeno je.

‘Prikupljeni podaci obogatit će baze podataka (data- hub) koje se koriste za modeliranje distribucije algi i morskih cvjetnica, a s ciljem pojednostavljenja aktivnosti praćenja za učinkovitije lokalno upravljanje resursima ekosustava’, kazala je voditeljica projekta za Hrvatsku Mirta Smodlaka Tanković iz Centra za istraživanje mora u Rovinju IRB-a.

Autonomna plovila nam omogućuju da prikupimo podatke s područja koja bi inače bila teško dostupna, i to u stvarnom vremenu te nam omogućavaju u kraćem vremenu prikupljanje većeg broja informacija. Tako bi, u buduće, mogli brže reagirati na moguće prijetnje, kazala je.

Projekt Brigantine je započeo u lipnju 2024., financira ga Europska unija putem programa prekogranične suradnje Interreg Italija-Hrvatska, a konzorcij okuplja stručnjake iz različitih znanstvenih područja – biologe, inženjere, oceanografe i druge.

Konzorcij je nastao suradnjom između Sveučilišta u Udinama, koje je nositelj projekta, Politehničkog sveučilišta Marche iz Ancone, Konzorcija Corila za koordinaciju istraživačkih aktivnosti vezanih uz sustav laguna iz Venecije, Instituta Ruđer Bošković i Fakulteta strojarstva i brodogradnje Sveučilišta u Zagrebu.

Projekt, koji će trajati 30 mjeseci, ukupne je vrijednosti 1.716.687 eura, a sufinancira ga EU kroz ERDF i Interreg program prekogranične suradnje Italija – Hrvatska.