Lijek protiv epilepsije učinkovit je i kod sprječavanja zastoja disanja kod pacijenata s apnejom

novilist - prije 9 sati - link

Lijek protiv epilepsije uspješan je i u sprječavanju prekida disanja za vrijeme sna kod pacijenata s apnejom. Otkrili su to znanstvenici s engleskog Nacionalnog instituta za zdravlje i izvrsnost skrbi, koji podsjećaju da je apneja čest zdravstveni problem koji pogađa jednu od 20 osoba.

Pritom uzrokuje umor i povećava rizike od visokog krvnog tlaka, moždanog udara, bolesti srca i razvitka dijabetesa tipa 2.

Otkriće je predstavljeno na kongresu Europskog respiratornog društva u Beču. Apneja se, rečeno je tamo, standardno liječi pomoću maske za lice koja omogućuje da dišni putevi ostaju otvoreni u vrijeme spavanja. No njih je teško koristiti dugoročno.

Nova studija obuhvatila je 300 pacijenata s apnejom u snu iz Belgije, Češke, Francuske, Njemačke i Španjolske. Podijeljeni su u četiri skupine – u tri su skupine sudionici dobili različite jačine antiepileptičkog lijeka sultiama, a u jednoj placebo.

Studija je mjerila disanje pacijenata, razinu kisika, srčani ritam, pokrete očiju, kao i aktivnost mozga i mišića dok spavaju.

Utvrđeno je da su oni koji su uzimali sultiam nakon 12 tjedana imali do 50 % manje slučajeva zastoja disanja u vrijeme sna. Učinci su bili najizraženiji u najvišim dozama lijeka.

Profesor Jan Hedner, sa sveučilišne bolnice Sahlgrenska i Sveučilišta u Göteborgu u Švedskoj zaključuje kako to pokazuje da bi sultiam mogao biti učinkovit tretman za stanje apneje.

“Ova potencijalna alternativa trenutnom glavnom liječenju olakšala bi ljudima da upravljaju svojim stanjem”, potvrdila je i
Erika Radford, voditeljica zdravstvenih savjeta u Asthma + Lung UK, piše The Guardian.

“To je prvi korak u prelasku s liječenja maskom na liječenje lijekovima”, dodala je.

 

Objava Lijek protiv epilepsije učinkovit je i kod sprječavanja zastoja disanja kod pacijenata s apnejom pojavila se prvi puta na Novi list.

pročitaj cijeli članak

Znanost (429)