Večeras se igra derbi na Maksimiru, Dinamo je favorit, ali Jakirović je oprezan

novilist - prije 5 sati - link

ZAGREB U Maksimiru se večeras u 20 sati igra veliki derbi između Dinama i Hajduka. Modri dočekuju najveće suparnike u ozračju Lige prvaka, a Hajduk stiže poljuljan, poslije otkaza sportskom direktoru Nikoli Kaliniću i prepucavanja Kalinića i Ivana Bilića, predsjednika uprave Hajduka. Svejedno, kada počne utakmica, sve će se prebrisati, kao i činjenica da je Dinamo veliki favorit.

– Čeka nas derbi, prava utakmica u kojoj je posve svejedno tko je u kakvom stanju, u kakvoj formi, koji je na ljestvici, utakmica je to za prestiž, veliko je rivalstvo, ali i veliki respekt obiju momčadi. U ova dva tjedna bilo je 11 prvotimaca na treningu jer su ostali bili u reprezentacijama pa smo koristili i naše juniore kako bismo odradili trenažni proces. Više smo se regenerirali i oporavljali od rovitosti i ozljeda i, naravno, pratili naše reprezentativce. Vratili su se u dobrom stanju, nisu ispali iz nekog ritma. Važno je da su se vratili zdravi – kaže Sergej Jakirović, trener Modrih.

Respekt

Jakirović je oprezan, neće nasjesti na priču o Dinamo kao favoritu i laganoj pobjedi.

– Mi znamo da nas čeka zahtjevna utakmica, jer nijedna nije bila lagana, bilo u Maksimiru ili na Poljudu. Obje će momčadi pružiti maksimum. I ovih dana zahtijevao sam potpuni fokus i koncentraciju na prvu sljedeću prvenstvenu utakmicu, a dodatni je značaj i to što je ovo derbi. Znate da ne preskačemo utakmice, napravit ćemo sve da momčad bude maksimalno fokusirana, da odigramo dobro i da pokažemo ono što smo pripremili. Ako netko preskače utakmice i poleti, to je više problem za njega u budućnosti. Stvarno respektiram svakog suparnika.

Dinamo je dobio posljednja dva susreta na Poljudu, u prvenstvu i Hrvatskom kupu.

– Derbi odigran na Uskrs posebno pamtim jer smo pobijedili u iznimno teškoj utakmici i u teškom trenutku. Znaš da moraš pobijediti da bi opstao u borbi za naslov. Tri dana kasnije pobijedili smo ih i u Kupu. U izravnom smo dvoboju izbacili jednog rivala iz utrke.

U međuvremenu se dosta toga promijenilo u momčadi Bijelih.

– Došao je trener koji je svjetski poznato ime, treba vremena za prilagođavanje mentalitetu sredine u kojoj radiš, sigurno je da su velika očekivanja. Gattusu nije lako. Došao je Ivan Rakitić, naš proslavljeni reprezentativac i treba mu malo vremena da bi dosegnuo maksimalnu fizičku spremu, tu je Marko Livaja oko kojeg se sve vrti, dokazana vrijednost, odličan igrač pa Filip Krovinović, Filip Uremović, Ivan Lučić na golu… Maksimalno respektiramo Hajduk u kakvom god stanju bio. To su posebne utakmice, a nadam se da ćemo pokazati da smo bolja momčad.

Prošle sezone Jakirović je »visio kao luster« poslije nekih neuvjerljivih rezultata.

– Uvijek sam imao podršku. I momčad ju je imala također. I imao sam mir, nekoliko puta sam to naglasio. Nije bilo ni blizu ovako, barem kako sam ja osjećao. A osjećao sam podršku, zato smo i završili sezonu na onakav način.

Upitan je nastup Josipa Mišića.

– Pred nama još puno utakmica, a Mišić nam je jako važan – poručio je Jakirović.

Cenzura

U Splitu su se odlučili za cenzuru. Dan nakon istupa bivšeg sportskog direktora Nikole Kalinića, a zatim i odgovora predsjednika uprave Ivana Bilića, u Hajduku smatraju da je momčadi potreban mir. Odustalo se od klasične konferencije za medije, gdje bi bilo previše škakljivih pitanja, već je snimljena izjava trenera Gennara Gattusa za »Hajduk Digital«.

– Igramo s momčadi koja je naviknula na ovakav tip utakmica. Dugi niz godina osvajaju prvenstva. Bit će to teška utakmica za koju su potrebni veliki Hajduk s jakim mentalitetom. Trebamo odigrati bez straha, ali sa spoznajom da će za nas biti težak susret. Treba odigrati u Zagrebu s osobnošću. Mislim da momčad na početku sezone radi dobre stvari. Žao mi je što je u stanci nedostajalo dosta igrača koji su bili u reprezentacijama. No, napunili smo noge benzinom. Ponavljam, a momčad to zna, treba odigrati s karakterom. Strah nam ne bi donio ništa.

U momčad su se vratili Bamba, Šarlija, kao i Uremović, jedan od stožernih igrača.

– Dobro je da su svi oni u konkurenciji, ali kad si neko vrijeme izvan terena, sve ovisi kako je stanje nakon toga. Povratak Uremovića je jako važan, iako je Elez dao svoj doprinos i zadovoljni smo. Bolje je imati što više igrača na raspolaganju u ovom trenutku. Moraju se još malo oporaviti – poručio je Gattuso.

Tablice omogućuje Sofascore

 

Objava Večeras se igra derbi na Maksimiru, Dinamo je favorit, ali Jakirović je oprezan pojavila se prvi puta na Novi list.

pročitaj cijeli članak

dinamo (652)hajduk (778)nogomet (2571)